(video) Ședința ParlamentuluI: Moțiune simplă împotriva lui Nagacevschi, indexarea pensiilor de două ori pe ani și demisia unei judecătoare CSJ

(update 14:15) A fost modificat articolul 11 din Legea ocrotirii sănătății, urmând să fie majorate indemnizațiile unice acordate pentru tinerii specialiști, medici, farmaciști, personal medical și farmaceutic.

Astfel, indemnizația unică pentru medici și farmaciști se va majora, începând de anul viitor, de la 45 mii de lei la 120 mii de lei, iar cea pentru personalul medical și farmaceutic – de la 36 mii de lei la 96 mii de lei. Indemnizația urmează să fie achitată în trei tranșe egale, a câte 40 mii de lei anual pentru medici și farmaciști, respectiv a câte 32 mii de lei, după expirarea primei luni de activitate și, ulterior, la finele fiecărui an de activitate.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul mai prevede acordarea acelorași indemnizații și pentru absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat și ai învățământului profesional tehnic medical, care și-au efectuat studiile în bază de contract sau din contul bugetului de stat și care vor fi angajați în baza repartizării eliberate de Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale.

Persoanele care au primit rate ale indemnizației anterior stabilite de legislație vor beneficia în continuare de rate majorate corespunzător. Pentru ratele indemnizației primite anterior recalcularea nu se va efectua.

(update 13:23) Perioada de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă în raport cu stagiul de cotizare cumulat după ce persoana a ieșit la pensie pentru limita de vârstă va fi revizuită eșalonat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, astăzi, în plenul Parlamentului, în două lecturi.

Proiectul propune ca procesul de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, să se finalizeze în anul 2022. Conform redacției în vigoare a legii, reexaminarea urmează să se încheie în 2027.

Autorii proiectului propun ca de la 1 iulie 2020 să fie reexaminate pensiile persoanelor ale căror stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă va constitui mai mult de 15 ani, iar de la 1 ianuarie 2022 să se încheie reexaminarea pensiilor celor ai căror stagiu de cotizare va constitui de la 2 ani până la 5 ani.

(update 13:12) Parlamentul a aprobat demisia Tatianei Vieru din funcția de judecătoare, vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție și președintă a Colegiului civil, comercial și contencios administrativ, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă.

(update 12:47) Examenul pentru persoanele care candidează la funcția de judecător sau procuror în temeiul vechimii în muncă va fi organizat de Institutul Național al Justiției și va fi susținut în fața Comisiei pentru examenele de absolvire. Parlamentul a aprobat, în două lecturi, în ședința plenară de astăzi, modificarea unor acte legislative.

(update 12:14) Proiectul de lege, care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, a fost votat de către deputați în lectura a doua. Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

(update 12:12) Parlamentul a votat, în ședința plenară de astăzi, modificări, în prima lectură, la Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Proiectul prevede majorarea alocațiilor lunare de stat participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state.

(update 12:01) La determinarea cuantumului pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani va fi luat în calcul salariul mediu lunar pe ţară la data calculării pensiei, și nu salariul minim. O prevedere în acest sens este stipulată în proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, care a fost votat, astăzi, cu 82 de voturi ale deputaților, în ambele lecturi.

(update 11:11) Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției Fadei Nagacevschi.


Pub