(video) Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva lui Fadei Nagacevschi. Plîngău: Ministerul „încearcă să sporească influența Executivului și a Legislativului asupra puterii judiciare”

Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției Fadei Nagacevschi. Potrivit deputatului Dinu Plîngău, ministrul încearcă să sporească influența Guvernului și Parlamentului asupra sistemului judecătoresc.

Foto: UNIMEDIA

„Din momentul învestirii noului ministru al Justiției, Fadei Nagaceschi, care este un membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii nu s-a prezentat nici o dată la ședințele CSM, blocând activitatea Consiliului și posibilitatea de a fi soluționat un set de probleme interne ale sistemului judiciar. O asemnea practică denotă faptul că ministur nu recunoaște CSM ca un organ care asigură independeța sistemului judecătoresc, respectiv nu recunoaște independeța sistemului judecătoresc”, a declarat Dinu Plîngău.

„Scopul și urgența adoptării proiectului de lege privind CSM, la insistența ministrului Justiției, este de a avea un control asupra CSM-ului, în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor, anunțată de minister. Conceptul privind evaluarea extraordinară a jduecătorilor este un proiect lipist d elogică juridică, întrucât acest proiet nu se deosebește cu nimic de existența aceluiași mecanism existent de evaluare obișnuită a judecătorilor prin intermediul organelor CSM”, a mai spus deputatul.

„Factorul cel mai alarmant este că politica Ministerului Justiției, condus de Fadei Nagacevschi, este de a spori influența Executivului și a Legislativului asupra puterii judiciare, prin întâlniri zilnice cu jduecătorii care solicită suportul în convocarea Adunării Generale a Judecătorilor și asigurarea cvorumului pentru luarea deciziei de schimbare a componenței CSM”, spune deputatul Blocului ACUM.

Potrivit lui Plîngău, Nagaceschi ar fi „organizat astăzi discuții cu judecătorii și membrii CSM, pe care o numește „mediere”, or prin asemena lucruri minstrul își depășește atribuțiile și admite ingerințe în sistemul judecătoresc”.

Recent, invitat la minister de către Nagacevschi pentru a purta o discuție referitor la situația creată în sistem, preşedintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, a declarat că „problemele din justiție urmează să fie discutate la CSM, dar nu la Ministerul Justiției”.


Pub