Diplomație moldo-română: Bucureștiul anunță că va condiționa strict sprijinul pentru noul Guvern. Chișinăul vine cu promisiuni

Sprijinul oferit până acum de România Republicii Moldova, inclusiv cel financiar, nu va mai fi la fel, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern de la Chișinău, în frunte cu premierul Ion Chicu. Anunțul a fost făcut de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în urma întrevederii cu omologul său moldovean, Aureliu Ciocoi, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava.

Foto: romania-insider.com/

„Șeful diplomației române a atras atenția asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”, se menționează într-un comunicat al MAE al României.

Ministrul român a menționat progresele realizate de Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Sandu, în implementarea reformelor necesare apropierii de UE, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social.

Însă în condițiile schimbării de Guvern de la Chișinău, Bogdan Aurescu a precizat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai țării noastre „va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern, în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI”.

De cealaltă parte, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, a ținut să sublinieze faptul că schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, „se încadrează într-un proces democratic și nu trebuie să aibă în niciun fel un impact negativ asupra dezvoltării relațiilor privilegiate dintre cele două țări vecine, pe care noul guvern de la Chișinău dorește să le extindă și să le aprofundeze în baza parteneriatului strategic bilateral”.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat interesul Republicii Moldova de a se bucura în continuare de sprijinul României în realizarea agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere RM-UE.

În același context, Aureliu Ciocoi a confirmat disponibilitatea noului guvern de la Chișinău de a coopera strâns cu guvernul de la București, pentru a continua implementarea proiectelor în derulare și inițierea unor noi proiecte în domeniul social, cel al infrastructurii energetice și cel al culturii, menite să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor și la asigurarea securității energetice a țării.


Pub