Oleg Sternioală și-a depus cererea de demisie direct la Parlament, nu la CSM - așa cum prevede legea. Deputat: „Are scopul de a-și păstra funcția”

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteaţă, îl contrazice pe ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, privind demisia judecătorului Oleg Sternioală din funcția de vicepreședinte al CSM. În acest sens, deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a declarat că magistratul și-a depus demisia direct la Parlament, contrar legii.

Foto: zdg.md

„La Consiliul Superior al Magistraturii este întrgistrată nicio cerere de demisie a judecătorului Oleg Sternioală”, a declarat preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, în cadrul unui briefing de presă.

Însă, într-o postare pe Facebook, deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, susține că Oleg Sternioală și-a depus demisia direct la Parlament, nu la CSM - așa cum prevede legea.

„Asta e o mare problemă. De ce? Simplu: eliberarea oricărui judecător conform Constituției (așa cum a fost interpretată de Curtea Constituțională) se face exclusiv ”la propunerea CSM”. După ”propunerea CSM”, deja se emite fie decret (în cazul judecătorilor din judecătorii și curțile de apel), fie hotărâre de Parlament (în cazul judecătorilor de la CSJ). Fără ”propunerea CSM” nu se poate elibera nici un judecător. Prin urmare, se pare că demisia depusă de Sternioală la Parlament (și nu la CSM) nu are scopul de a-l elibera pe Sternioală din funcția de judecător al CSJ, ci, mai degrabă, de a-l menține pe acesta în funcție...”, a menționat parlamentarul.

Sergiu Litvinenco / Sursa:Sergiu Litvinenco/facebook

De menționat că acum două zile, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii Punctul pe AZI de la TVR Moldova, a anunțat că judecătorul Oleg Sternioală și-a depus cererea de demisie.

Amintimcă judecătorul Oleg Sternioală, la 7 noiembrie curent, a acționat în judecată Consiliul Suprem al Magistraturii, pentru hotărârea de a emite acordul de reținere, percheziție și arestare a sa, invocând că CSM a fost convocată ilegal, atunci când aceasta a eliberat acordul de arestare a judecătorului, deoarece ședința ar fi fost efectuată de foști membri ai CSM, demiși la data de 27 septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

La 13 noiembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a fost permisă percheziționarea, reținerea și arestarea lui Oleg Sternioală. Încheierea Curții a fost eliberată la 12 noiembrie 2019.

Procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii CNA au desfășurat pe parcursul zilei de luni, 4 noiembrie, percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală. Ulterior, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins demersul procurorilor privind aplicarea arestului de 30 de zile pentru judecătorul Oleg Sternioală.


Pub