Cancelarul german, Angela Merkel, a vizitat pentru prima oară fostul lagăr nazist Auschwitz

Angela Merkel a vizitat vineri, 6 decembrie, fostul lagăr nazist Auschwitz, un simbol al Holocaustului, trecând prima oară prin poarta deasupra căreia este incripţionată sinistra deviză nazistă „Arbeit macht frei” („munca eliberează”), relatează AFP.

Foto: Kacper Pempel/Reuters

Ea a fost însoţită în această vizită de către premierul polonez Mateusz Morawiecki, un supravieţuitor de la Auschwitz, Stanislaw Bartnikowski, în vârstă de 87 ani, şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, citează news.ro.

Prima sa vizită în acest fost lagăr, un simbol al Holocaustului, intervine în contextul în care Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), care face parte de doi ani din Bundestag (Parlament), îndeamnă la încetarea culturii spăşirii, iar antisemitismul reapare în Europa.

„A ne aminti de crime, a numi autorii şi a le aduce victimelor un omagiu demn este o responsabilitate care nu se opreşte niciodată. Acest lucru nu este negociabil. Şi este inseparabil de ţara noastră. A fi conştienţi de această responsabilitate este o parte a identităţii noastre naţionale”, a declarat Merkel, într-un discurs.

Cancelarul, născută la nouă ani după al Doilea Război Mondial, efectuează această vizită cu puţin înainte de comemorarea a 75 de ani de la eliberarea Auschwitzului de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945.

Cu o zi înaintea vizitei, Angela Merkel a anunţat alocarea sumei de 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau în vederea menţinerii instalaţiei în care au fost asasinaţi 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion au fost de evrei, din 1940 şi 1945.

Ea a păstrat un moment de reculegere la Zidul Morţii, unde erau mitraliaţi deţinuţi.

Angela Merkel este doar al treilea şef de Guvern german care vizitează lagărul Auschwitz, după Helmut Schmidt în 1977 şi Helmut Kohl în 1989 şi 1995.


Pub