Image-Description
România insistă la OSCE asupra evacuării trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria
Politic 6 decembrie 2019, 17:31 | 1820

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat importanța retragerii trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful diplomației de la București în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, de la Bratislava.

În cadrul intervenției sale în plenul reuniunii, Bogdan Aurescu a subliniat că menținerea relevanței OSCE este necesară pentru a răspunde cu eficiență provocărilor tot mai sporite de securitate din Europa.

„De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru continuarea dinamicii pozitive înregistrate în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, care să conducă la o reglementare durabilă, pașnică și cuprinzătoare în format 5+2, fără a afecta perspectivele europene ale Republicii Moldova. Demnitarul român a reiterat importanța retragerii trupelor și muniției străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu normele dreptului internațional și angajamentele anterior asumate în cadrul OSCE”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la București.

Pentru sporirea predictibilității și transparenței militare a OSCE, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța prezervării și implementării depline și stricte a angajamentelor asumate de statele participante prin instrumentele din sfera politico-militară a Organizației. În acest sens, a pledat pentru inițierea unui proces de modernizare substanțială și cuprinzătoare a Documentului de la Viena din 2011, care reglementează măsuri de creștere a încrederii în domeniul militar.

Amintim că Bogdan Aurescu a avut la Bratislava o întrevedere cu ministrul de Externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi.

Cu această ocazie, șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

Opinia ta contează. Comentează!