Societatea Civilă, îngrijorată
Social 6 decembrie 2019, 19:55 | 1382

Ingrijorare din partea organizatiilor membre ale Platformei Nationale a Forumului Societatii Civile din Parteneriatul Estic. Asta pentru ca programul de activitate al Guvernului Chicu nu ar asigura continuitatea in implementarea angajamentelor asumate de Guvernul Sandu, care au permis obtinerea sprijinul financiar al Uniunii Europene. O decalaratie in acest sens a fost facuta publica astazi.

Programul noului Executiv nu conține politici cruciale pentru domeniul justiției, combaterii corupției, pentru consolidarea independenței instituțiilor de drept, a mass-media, pentru protecția mediului înconjurător și libera funcționare a organizațiilor societății civile, reflectate în Planul de acțiune pentru 2019-2020 al Guvernului Sandu, semnalează organizațiile. Aceste politici au fost, de asemenea, agreate cu societatea civilă și confirmate prin înțelegerea politică privind obiectivele tranzitorii ale Guvernului, Președinției și Parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor PSRM, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr pe 16 septembrie 2019, se arată în declarație.

Astfel, în domeniul justiției, programul nu prevede măsuri veritabile privind consolidarea independenței judecătorești, cum ar fi modificarea Constituției în vederea anulării termenului inițial de numire a judecătorilor pe cinci ani, anularea numirii judecătorilor Curții Supreme de Justiție de Parlament sau abrogarea art. 307 din Codul penal, în baza căruia numeroși judecători au fost urmăriți penal în mod selectiv.

În domeniul anti-corupției nu există obiective referitoare la cadrul legal și practica verificării averii și intereselor funcționarilor publici, cu accente pe funcționarii de rang înalt, pe corupția de nivel înalt și cauzele de rezonanță. De asemenea, lipsesc referințe cu privire la îmbunătățirea cadrului legal în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor, se mai arată în declarație.

În acest sens, organizațiile solicită Guvernului să respecte toate procedurile legale cu privire la transparența decizională și de consultare publică a proiectului Planului de acțiuni al Guvernului în vederea includerii domeniilor prioritare, care reflectă angajamentele Republicii Moldova prevăzute de Acordul de Asociere UE-Moldova și Agenda Globală 2030 pentru asigurarea funcționării instituțiilor democratice și statului de drept, respectarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie