00:12:27 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Oazu Nantoi divulgă SCENARIUL prin care Rusia ar dori să creeze un precedent în R. Moldova pe care să-l aplice ulterior și în Ucraina: „Dodon pregătește o lovitură în spate pentru Ucraina”

Politică 06.12.2019 15:59 Vizualizări13654 Autor: Ziarul National
VIDEO // Oazu Nantoi divulgă SCENARIUL prin care Rusia ar dori să creeze un precedent în R. Moldova pe care să-l aplice ulterior și în Ucraina: „Dodon pregătește o lovitură în spate pentru Ucraina”


Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, susține că Federația Rusă ar pregăti „un precedent” în R. Moldova în ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean, pe care să-l propună ulterior Ucrainei pentru regiunile Donețk și Lugansk.

Într-o conferință de presă susținută astăzi la Parlament, Oazu Nantoi a vorbit despre reanimarea planului „Kozak”, odată cu numirea, de către Vladimir Putin, a lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova, iar președintele Igor Dodon și-ar fi luat angajamentul în fața Moscovei să promoveze acest plan „Kozak 2”.

„Acest fapt înseamnă nu numai că Igor Dodon s-a angajat să subjuge R. Moldova intereselor Rusiei, dar și să pregătească, pe această cale, o lovitură în spate pentru Ucraina”, a declarat Natoi.

Deputatul a amintit că Igor Dodon continuă să fie, la trei ani de când a preluat mandatul de președinte, persona non grata atât la București, cât și la Kiev, datorită așa-zisei „politici externe echilibrate” pe care o promovează.

„În cazul României, este o consecință firească a politicii grosolane de instigate a românofobiei în societate, preluată în calitate de ucenic docil de la Vladimir Voronin. Cât privește Ucraina, situația este mult mai gravă. Problema constă nu numai în faptul că Igor Dodon a recunoscut legitimitatea anexării peninsulei Krimeea de către Federația Rusă. Situația devine extrem de gravă din momentul când și cea mai superficială analiză a politicilor Rusiei în raport cu Ucraina demonstrează că Kremlinul, în așa-zisa soluționare a conflictului transnistrean, dorește să creeze în cazul R. Moldova un precedent pe care ulterior va încerca să-l propună Ucrainei în raport cu teritoriile ocupate din Donețk și Lugansk”, a atenționat Nantoi.

În aceeași conferință de presă, deputatul a acuzat-o pe socialista Zinaida Greceanîi că ar folosi funcția de președinte al Parlamentului pentru a promova agenda PSRM și a lui Dodon, împotriva intereselor naționale ale R. Moldova, și a cerut demisia acesteia.

Oazu Nantoi a oferit exemplul unor scrisori de felicitare trimise de Zinaida Greceanîi omologilor din Rusia și Ucraina, dar pe pagina oficială a președintelui Parlamentului R. Moldova se regăsește doar cea trimisă la Moscova, pentru Valentina Matvienko, care care prezidat, în 2014, ședința în cadrul căreia au fost autorizate trupele rusești pe teritoriul Ucrainei. De atunci, războiul din statul vecin a ucis peste 13 mii de oameni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md