23:48:27 19.04.2024
Stiri

Autoritățile din Ucraina se gândesc să ridice un ZID asemănător celui ridicat de Israel în Bancul de Vest, dacă situația din Donbas nu se soluționează

Știri 06.12.2019 16:30 Vizualizări1852 Autor: Ziarul National
Autoritățile din Ucraina se gândesc să ridice un ZID asemănător celui ridicat de Israel în Bancul de Vest, dacă situația din Donbas nu se soluționează Audiovisual Service


Autoritățile din Ucraina se gândesc să ridice un zid de asemănător celui ridicat de Israel în Bancul de Vest, dacă situația din Donbas nu se soluționează pe cale diplomatică, a declarat Andrii Iermak, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski în cadrul unei reuniuni la Londra organizată joi de Chatham House şi Consiliul pentru politică externă „Prisma ucraineană”, un think tank care oferă expertiză Ministerului de Externe ucrainean, potrivit agenţiei oficiale de presă Ukrinform, preluat de Agerpres.

„Nu vom irosi mult timp, dacă nu vom vedea din partea Rusiei dorinţa de a transpune „Minskul” în practică. Nu vom aştepta ani în şir, am stabilit pentru aceasta un timp limitat’, a afirmat Iermak, care nu a precizat vreun termen, dar anterior presa ucraineană a relatat că în conversaţiile cu reprezentanţii echipei lui Zelenski s-a spus neoficial că situaţia din Donbas ar trebui să se clarifice în prima jumătate a anului 2020, potrivit sursei citate.

Dacă conflictul din estul Ucrainei nu se va rezolva pe cale diplomatică, autoritățile de la Kiev se gândesc să ridice un zid de securitate asemănător celui ridicat de Israel în Bancul de Vest.

„Evident, Ucraina va face tot posibilul pentru a se ajunge la încetarea războiului pe cale politică. Dar noi, desigur, avem şi un „plan B”‘, a insistat consilierul prezidenţial, subliniind că acest „plan B” constă în „construirea unui zid de securitate în Donbas şi a trăi așa mai departe”. „Avem prieteni, îi vom implica şi le vom împrumuta experienţa. Mă refer aici în primul rând la Israel”, a adăugat el.

Comentariile consilierului președintelui ucrainean au apărut în spațiul public cu doar câteva zile înaintea celei de-a treia reuniuni în format Normandia, din 9 decembrie, de la Paris, unde liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței sunt așteptați să se întâlnească la 9 decembrie la Paris, în format Normandia, pentru a consolida planul de acțiune stabilit de Grupul de contacte trilaterale de diplomați din Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, reunit în octombrie la Minsk.

Planul prevede organizarea de alegeri în estul Ucrainei și acordarea unui statut special temporar regiunilor separatiste, care necesită modificări legislative. În acest sens, acordarea statutului special temporar în timpul alegerilor locale în regiunile din estul Ucrainei este principalul subiect de pe agenda de discuții pentru viitoarea reuniune în format Normandia.

În cadrul reuniunii din 9 decembrie, de la Paris, vor participa cele două părți aflate în conflict, Rusia și Ucraina, reprezentate de președinții Vladimir Putin, respectiv Volodymyr Zelenski, și președintele Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, în calitate de mediatori.

Întâlnirea va marca, totodată, primele discuții la cel mai înalt nivel după 3 ani, pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md