Parlamentul a aprobat cererea de demisie a unei vicepreședinte a CSJ

Irina Odobescu
06/12/2019
parlament.md

Magistrata Tatiana Vieru, vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, pleacă din sistem „în legătură cu atingerea plafonului de vârstă”. Parlamentul a aprobat, vineri, cererea de demisie a magistratei.

Hotărârea parlamentarilor de la Chișinău este luată, după ce, în luna septembrie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat cererea de demisie a Tatianei Vieru din funcția de judecător. 

Magistrata a fost propusă pentru numire în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, pe un termen de patru ani, la sfârșitul lunii decembrie 2016. În noiembrie 2018, ea a mai depus o cerere de demisie la CSM, care a fost aprobată. Ulterior, însă s-a răzgândit și și-a retras cererea. Anticoruptie.md a scris, anterior, despre faptul că Vieru este una dintre judecătoarele din Republica Moldova în privința căreia au fost depuse mai multe sesizări la CSM.

Ea se regăsește printre cei șapte magistrați care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să îi achite despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD. În 2013, ministrul de atunci al Justiției, Oleg Efrim, a cerut cercetarea disciplinară a magistraților pentru implicare în dosarul Registru. În calitate sa de membru al CSM, ministrul a constatat că, atât decizia instanței de apel, cât și a celei de recurs în dosarul Registru versus Intercomsoft LTD, sunt emise cu încălcarea gravă a normelor de drept procesual și material. Oleg Efrim a remis materialele pentru examinare Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privința judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat. Judecătorilor li se imputau grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum încălcarea normelor materiale.

De asemenea, Tatiana Vieru a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul referendumului. Atunci, magistrații au dat câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale, care a respins solicitarea a peste 400 de mii de cetățeni în vederea organizării unui plebiscit pentru modificarea procedurii de alegere a șefului statului. Tot ea a condus completul de judecată care a examinat dosarul diasporei. Moldovenii de peste hotare au contestat în judecată încălcarea dreptului la vot, la alegerile prezidențiale din 2016. 

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Tatiana Vieru, au fost obiect de examinare la CEDO, în trei dintre aceste cazuri, Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea libertății de exprimare.

Irina Odobescu
06/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii