image
Sursa foto: expres.cz

Cehii trebuie să returneze fonduri UE de 17 milioane de euro din cauza faptelor ilegale ale premierului miliardar Babis

Cotidianul ceh Denik N a obţinut o parte a raportului de audit al Comisiei Europene ce confirmă acuzaţiile de conflict de interese aduse premierului ceh Andre Babis, scrie Euractiv.

Potrivit Denik B, auditorii UE susţin că Babis încalcă atât reglementările cehe, cât şi pe cele europene pentru că deţine în continuare holdingul din sectorul agrochimic Agrofert, plasat în prezent în trusturi. Aceasta înseamnă că Cehia trebuie să returneze aproximativ 17 milioane de euro sub formă de subvenţii acordate holdingului Agrofert.

Babis neagă în continuare orice nereguli, iar ministrul dezvoltării regionale Klara Dostalova a remarcat că dacă guvernul nu este de acord cu rezultatul auditului Comisiei, acesta „se poate apăra la Curtea Europeană de Justiţie“.

Dostalova, al cărei minister se ocupă de acest caz, a refuzat să publice raportul, spunând că executivul UE îl consideră confidenţial. Concluziile preliminare ale auditului, dezvăluite presei în iunie, arătau că Agrofert a beneficiat în mod incorect de subvenţii de 451 milioane de coroane din cauza conflictelor de interes, cât şi a altor nereguli.

Presa cehă arată că raportul final al Comisiei confirmă aceste concluzii. Concluziile ar putea aduce un nou lider din Europa Centrală în conflict cu Comisia Europeană. De asemenea, acestea afectează puternic Agrofert, conglo­meratul uriaş pe care Babis l-a construit timp de peste două decenii înainte de a-l pune în trusturi în 2017.

Aranjamentul cu trusturi nu este suficient pentru evitarea potenţialului conflict de interese, revelă raportul final încă nepublicat al Comisiei, potrivit presei din Cehia.

„Andrej Babis este în continuare deţinătorul holdingului Agrofert şi, din februarie 2017, deşine şi cele două trusturi care controlează în mod direct şi sunt direct interesate economic de succesul holdinguluiî, scrie ziarul Denik, citând raportul Comisiei Europene.

Firmele din grupul Agrofert, nucleul activelor deşinute de Babis, estimate de Forbes la 3,5 miliarde de dolari, se numără printre cele mai mari beneficiare de subvenţii UE, atât pentru proiecte agricole, cât şi de investiţii.

Un purtător de cuvânt al grupului Agrofert a declarat că firma nu a văzut rezultatele auditului Comisiei Europene.

Ancheta desfăşurată de UE a fost unul din factorii care au declanşat sute de mii de cehi să protesteze împotriva lui Babis în primăvara şi toamna acestui an, acestea fiind cele mai ample proteste de la căderea comunismului cu 30 de ani în urmă, notează Ziarul Financiar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: