(video) Sondaj: Topul încrederii în politicieni este condus de Igor Dodon și Maia Sandu

Sondajul a fost realizat în 78 de localități, pe un eșantion de 1201 pesroane mai mari de 18 ani. Marja de eroare este de 2,8%. Intervievarea participanților a fost realizată între 23-30 noiembrie.

Foto: UNIMEDIA

Participanții la sondaj au indicat numele unui politician în care au încredere și a rezultat acest top:

Igor Dodon - 26%

Maia Sandu - 23,9%

Ion Ceban - 4,5%

Andrei Năstase - 2,8%

Pavel Filip - 2,1%

Ion Chicu - 1,5%

Renato Usatîi - 1,4%

Zinaida Greceanîi - 1,3%

Vladimir Plahotniuc - 0,4%

Octavian Țîcu - 0,4%

Alți politicieni au luat un procent nesemnificativ la acest capitol.

De cea mai mare încredere printre cetățeni se bucură acum primarii aleși. 70 % dintre respondenți au spus că au încredere în primării. Aproape 60 la sută dintre cei intervievați au spus că au încredere și în conducerea raională. În topul încrederii urmează Președinția cu 51%, Guvernul cu 37,8% și Parlamentul cu 35%.

Potrivit studiului, 30,4 la sută dintre moldoveni susțin Guvernul minoritar Chicu, în timp ce alți 30 la sută s-au declarat împotriva votului PSRM/PD oferit noului Guvern. 32 la sută dintre respondenți s-au arătat neutri față de aceste mișcări guvernamentale.

88 la sută dintre respondenți au indicat că au participat la alegerile locale generale din această toamnă. Dintre aceștia, 58 la sută sunt mulțumiți de alegerea făcută în cazul alegerii primarului, iar 55 la sută sunt mulțumiți de consilierii aleși. O treime dintre cei care au participat la vot sunt mulțumiți de alegerea făcută, dar nu exclud să-și schimbe această părere.

96 la sută au fost de acord cu formularea că „președintele țării să fie ale de către popor”.

Totodată, peste 40 la sută dintre moldoveni au declarat că nu susțin apropierea țării noastre de Rusia, dar nici de către ideea unionismului.


Pub