(doc) Procuratura Anticorupție a reluat urmărirea penală în cazul finanțării externe a PSRM, la solicitarea lui Andrei Năstase

Procuratura Anticorupție a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale pe cazul finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor, emisă la data de 8 iulie, curent, ca urmare a plângerii depuse de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Foto: Publica.md

Potrvit unui act emis de Procuratura Anticorupție, emis la data de 26 noiembrie 2019 și semnat de procurorul șef Viorel Morari, ordonanța a fost anulată, pe motiv că aceasta ar fi neîntemeiată și lovită de nulitate.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale a confirmat informația pentru UNIMEDIA.

„Ordonanța ne neîncepere a urmăririi penale în cazul finanțării externe a PSRM, recunoscută de Dodon în cadrul târgului cu Plahotniuc, la fel ca şi ordonanța NUP în cazul uzurpării puterii de stat, este anulată! Demersurile şi eforturile noastre dau roade, iar Dodon şi Plahotniuc urmează să fie anchetați penal”, a scris liderul Platformei Da, Andrei Năstase, pe pagina sa de facebook.

Năstase a mai declarat că ordonanța din 8 iulie 2019 „emisă de procuratura de buzunar a lui Plahotniuc este parte componentă a înțelegerii dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, ca ambii să evite răspunderea penală binemeritată și să li se claseze cauzele penale pornite în privința faptelor lor infracționale”.

Amintim că urmărirea penală a fost pornită pe data de 8 iulie, anul curent, ca urmare a înregistrărilor video apărute în spațiul public, unde Igor Dodon discută cu Vladimir Plahotniuc despre un anumit troc dintre PSRM și PD, privind închiderea reciprocă a dosarelor, în timpul crizei politice din iunie 2019.

Ulterior, Andrei Năstase a declarat că a depus o plângere prin care cere anularea ordonanței din 8 iulie curent, privind încetarea urmăririi penale ce ține de finanțarea PSRM din Rusia.

În acest context, Igor Dodon a spus că Procuratura Generală „deja s-a expus” în privința dosarului de finanțarea PSRM-ului de Federația Rusă. „Dacă sunteți pentru dreptate și adevăr, de ce nu ați bătut clopotele că nu va place ceva, în luna iulie? De ce acum? Înseamnă că vă developați ce doreați să faceți, să puneți un procuror al dumneavoastră, să mergeți împoriva oponenților politici? Aici și-au arătat fața. Dar Procuratura trebuie să respecte legea, indiferent la cine se referă acest lucru”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.


Pub