(video) Eliberarea lui Filat - „cartoful fierbinte” aruncat între deputați. Candu: Nimic nu e mai de valoare ca viața și libertatea

Eliberarea fostului premier, Vlad Filat, din detenție continuă să provoace discuții aprinse printre politicieni. Deputații socialiști și cei din Blocul ACUM dau vina unii pe alții pentru această decizie a instanței de judecată. Asta în timp ce reprezentanții Partidului Democrat fac trimitere la prevederile legislației.

Foto: UNIMEDIA

Deputata Maria Ciobanu a declarat că „Vlad Filat a fost eliberat absolut legal, în conformitate cu articolul corespunzător din Codul Penal.”

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, afirmă că în spatele eliberării lui Filat ar sta fostul Guvern și ex-ministra Justiției, Olesea Stamate. „Au fost două procese de judecată care i-au redus termenul domnului Filat. Maia Sandu și fosta ministră a Justiției au avut toate pânrghiile și erau obligate să intervină. Nu au făcut nimic, dacă nu au și stat în spatele acestor lucruri. Mai mult decât atât, au fost trei ședințe a comisiei create de ANP, pentru a-l elibera pe Filat din detenție”, a declarat Țîrdea, pentru UNIMEDIA.

„Noi, cu justiția capturată totul e posibil. Netransparent a fost închis el, netransparent a fost eliberat. Eu am spus că, sub aspectul juridic, decizia e foarte dubioasă. Același judecător care l-a pus la închisoare, tot el l-a eliberat”, a spus Alexandru Slusari, deputat ACUM.

„Filat a fost implicat în furtul miliardului și bineînțeles că el trebuie să plătească pentru ceea ce a făcut. Probabil, dacă a fost condamnat, trebuia să stea toată perioada, să-și ispășească în totalitate pedeapsa care i-a fost aplicată”, a adăugat Sergiu Litvinenco, deputat ACUM.

„Vreau să spun că nimeni și nimic nu este mai de valoare decât viața și libertatea unei persoane, de aceea tot ce ține de viața personală a domnului Filat, rudele, prietenii, eu apreciez o eliberare condiționată. Dacă este legală sau nu, trebuie să se exprime cei care sunt meniți să verifice legalitatea. N-aș căuta, din punctul meu de vedere, teorii ale conspirației, că stă cineva în spatele eliberării sau nu”, a declarat Adrian Candu, deputat PD.

Liderul PD, Pavel Filip, în schimb, a fost rezervat în privința comentariilor, precizând că nu este în măsură să comenteze deciziile judecătorești.

Deputatul Octavian Țîcu a spus că eliberarea lui Vlad Filat „s-a petrecut într-un context foarte neclar.”

Vlad Filat a fost eliberat din pușcărie pe 3 decembrie, după mai bine de 4 ani petrecuți în detenție. Asta după ce, la 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a Legislativului, în baza unui autodenunț al lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunității lui Vlad Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate.

În plenul legislativului, Vlad Filat a susținut un discurs, prin care, fostul premier spune că toată clasa politică „va sări în aer”. Vezi discursul integral al fostului lider al PLDM, Vlad Filat, AICI.

El a declarat, atunci, că se aștepta la un asemenea scenariu și a lăsat să se înțeleagă că acesta este orchestrat de către prim-vicepreședintele PD de atunci, Vlad Plahotniuc.

Totodată, Filat a mai spus că Plahotniuc deține controlul asupra Procuraturii Generale, CNA și întregului sistem judecătoresc, cu ajutorul cărora îi manipulează pe mulți deputați și nu doar.

Vlad Filat a fost învinuit de trafic de influență şi corupere pasivă. La 27 iunie 2016, el a fost condamnat de către magistrații judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

După epuizarea tuturor căilor de atac naționale, pe data de 9 august 2018, Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Pe data de 9 ianuarie 2019, CtEDO a decis examinarea cererii depuse de Vlad Filat în regim prioritar. Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. După examinare, CtEDO a redus pedeapsa cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.


Pub