Un șef de post și alți doi polițiști, trimiși în judecată, pentru că au pretins 200 de euro și 7500 de lei, pentru soluționarea cazurilor. Un polițist a demisionat

Șeful de post al Sectorului de Poliție nr.2 Otaci al Inspectoratului de Poliție Ocnița și alți doi polițiști, angajați ai Inspectoratului de Poliție din Bălți, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru corupere pasivă. Polițistul din Ocnița a pretins de la un cetățean suma de 7500 lei, în schimbul perfectării actelor pentru a lucra legal ca specialist în săparea fântânilor. Ceilalți doi polițiști din Bălți au primit ilegal bani pentru o pretinsă reducere a amenzii pentru huliganism. Procurorii anticorupție au solicitat la Ministerul Afacerilor Interne suspendarea din funcție a celor implicați, însă demersurile au fost respinse. Totuși, unul din cei trei polițiști învinuiți, care lucrase doi ani în Poliție, a demisionat din proprie inițiativă.

Foto: curentul.md

Astfel, în cazul celor doi polițiști de la Bălți este vorba despre faptul că aceștia au cerut și au primit de la un făptaș 200 de euro, pentru că l-ar fi scutit de riscul (inventat) ca acea cauză de huliganism în care era implicat, să nu fie transmisă pentru pornirea urmăririi penale.

Fapta de corupere pasivă a avut loc la data de 21 octombrie anul curent, atunci când un ofițer superior de sector al Sectorului de Poliție nr. 4 ,,Dacia” al Inspectoratului de Poliție Bălți a contribuit în calitate de complice la transmiterea a banilor de către cetățeanul care a comis fapta de huliganism către un subofițer al aceluiași sector (așa cum ultimul era la cursuri de perfecționare în Chișinău).

Dacă vor fi găsiți vinovați de către judecători, în baza probelor prezentate de procurorii anticorupție, polițiștii riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 50 000 lei la 100 000 lei și cu privare de dreptul de a activa în organele MAI pe un termen de până la 5 ani.

În cel de-a doilea caz penal investigat cu implicarea șefului de post al Sectorului de Poliție nr.2 Otaci al Inspectoratului de Poliție Ocnița, procurorii au stabilit că acesta a pretins de la un cetățean suma de 7500 lei.

În schimb, i-a promis „o hotărâre favorabilă” din partea Poliției, așa cum acesta săpa fântâni fără ca să aibă acte care să-i permită să o facă, dar și pentru faptul că a reparat necalitativ o fântână din Călărășeuca, Ocnița. Mai mult, acesta a insistat ca meseriașul să o repare repetat, din cont propriu.

Toate au pornit de la o plângere depusă de un sătean din acea localitate, care era nemulțumit de calitatea reparației pe care meseriașul reclamat o făcuse fântânii lui.

Însă, în momentul în care meseriașul i-a transmis polițistului banii (prin intermediul altei persoane), la 23 octombrie curent, polițistul a fost reținut de ofițerii CNA – DGT Nord. Potrivit legii, faptul că polițistul a cerut bani ce nu i se cuvin (corupere pasivă) și nu a stabilit amenda prevăzută de lege, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 lei la 300 000 lei cu privare de dreptul de a activa în organele MAI pe un termen de la 5 la 10 ani.

Cei trei polițiști trimiși în judecată de procurorii anticorupție au vârste cuprinse între 24 și 37 de ani, cu stagii de activitate în autoritatea polițienească între 2 și 13 ani.


Pub