(video) Blocul ACUM nu a votat proiectul privind politica bugetar-fiscală. Munteanu: „Practic declarăm război marilor giganți ai lumii cyber”

Deputații Blocului ACUM nu au susținut proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pe termen mediu, prezentat astăzi în Parlament de către ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța. Pe de altă parte, socialistul Petru Burduja a declarat că cei din Blocul ACUM „încearcă să politizeze acest subiect”.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit deputatului fracțiunii Platforma DA Igor Munteanu, care a prezentat poziția Platformei DA privind proiectul politicii bugetar fiscale, aceasta „nu aduce nici un fel de schimbări fundamentale față de situația economică din țara noastră și este făcută în pripă”.

„În primul rând, Guvernul propune să fie impozitate serviciile online. Această măsură va provoca haos și mult disconfort pentru consumatorii de servicii online, mai ales că inițiativele sunt lansate în pragul sărbătorilor, atunci când companiile internțaionale deja au aprobat atât bugetele lor, cât și planurile operaționale. Cum poți introduce taxe care afectează companiile globale cu câteva zile de intrare a lor în vigoare? Impozitând aceste servicii, online shopping, muzică, divertisment, practic noi declarăm război marilor ginanți ai lumii cyber”, a declarat Munteanu de la tribuna Parlamentului.

„Are Republica Moldova curajul și priceperea să își apere consumatorii în raport cu Google, cu Oracle, cu Facebook. Are variante de rezervă în cazul unui boicot față de Republica Moldova? Omori o piață de 500 de milioane de lei anual, cu cea mai mare rată de creștere, în ipoteza obținerii unor venituri de la acești giganți, care pot pur și simplu izola Republica Moldova de sfera comerțului electronic”, a mai spus Munteanu.

Și deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris că frațciunea nu a susținut proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale.

„În primul rând, se politizează funcțiile de șef de vamă, șef de fisc, secretarii de stat. Dacă până acum aceștia se numeau în funcție prin concurs, prin proiectul legii concursul se exclude, iar în loc apare numirea directă. A se citi – numirea de către Dodon a exponenților PSRM și/sau, dacă PD-iștii vor fi ”cuminți”, le vor reveni și lor ceva. Dacă Chicu și alții se tem să facă concursuri (ca nu cumva să nu iasă vreun PSRM-ist sau vreun PD-ist ”câștigător”), ar putea lua lecție de la colegii lor socialiști – ei știu cel mai bine cum să fentezi, cum să trișezi etc. un concurs, astfel încât, la final, să ”câștige” cine trebuie…

De asemenea, se promovează ideea ca secretarii de stat – oameni eminamente politici atât conform legii, cât și în esență – să poată fi membri în consiliile de administrație din întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu capital de stat. Asta înseamnă promovarea clientelei politice a PSRM (și/sau, dacă PD-iștii vor fi cuminți, le vor reveni și lor ceva) în consiliile de administrație. Adică oamenii PSRM și PD vor lua bani mulți fără a face nimic. Ulterior acești bani știm unde se duc – donații la partid cu care se cumpără electoratul. Asta dincolo de faptul că în alte țări se promovează vehement ideea profesionalizării consiliilor de administrație în detrimentul politizării...”, a scris Litvinenco.

Sergiu Litvinenco / Sursa:Facebook

Deputatul socialist Petru Burduja calificat criticile deputaților din Blocul ACUM drept încercări de a politica subiectul.„Anume politica bugetar-fiscală este acel subiect în care trebuie să dăm la o parte politicul și să creăm condiții competitive, corecte, pentru toți cei din mediul economic și pentru cetățeni”.


Pub