Metallosphaera sedula-microbul care mănâncă meteoriți ar putea explica cum a apărut viața pe Pământ

Există microbi care se hrănesc cu minerale, dar unui anumit tip îi plac cel mai mult acelea care vin din spațiu, iar asta ar putea explica cum a apărut viața pe Pământ.

Foto: https://playtech.ro/

Un nou studiu al unei echipe de cercetători din cadrul Universității din Viena ar putea aduce noi explicații despre condițiile care au permis vieții să se nască pe Pământ, iar asta datorită unor microbi, transmite Playtech.

Metallosphaera sedula este un tip de microbi care capabilă să consume și să proceseze materiale care provin din spațiu precum meteoriții.

Unele teorii susțin că e posibil ca viața s-ar fi format niciodată pe planeta noastră, dacă meteoriții n-ar fi ajuns pe suprafața acesteia. Aceștia sunt considerați o sursă de elemente rare, cum ar fi fosforul, de exemplu, dar și o sursă a unor compuși organici mult mai complecși. Așadar, echipa de cercetători s-a întrebat dacă anumite organisme ar fi putut dezvolta un talent pentru a profita de aceste amestecuri destul de speciale de minerale.

Organismele biologice capabile să utilizeze rocile ca sursă de energie se numesc chemolitotrofe. Mai multe specii de bacterii sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a oxina fierul din meteoriți.

Metallosphaera sedula este un caz special, pentru că poate recolta surse de energie mai repede din roci extraterestre decât poate din minerale terestre.

„Am efectuat acest studiu pentru a dezvălui amprentele microbiene – microfosile care conțin metale – rămase pe material ele extraterestre”, a explicat Tetyana Milojevic, astrobiologul care a condus studiul. „Acest lucru ar trebui să fie util în urmărirea semnăturilor biologice pentru căutarea vieții în altă parte în Univers. Dacă viața s-ar fi născut vreodată pe altă planetă, amprentele microbiene similare ar putea fi păstrate în registrul geologic”, mai adaugă aceasta.

Studiul ar putea confirma ideea că viața microbiană nu s-a produs spontan pe Pământ, ci a fost în schimb livrată de pe alte planete, prin intermediul meteoriților.


Pub