Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

05 Dec. 2019 / 16:05

Politica bugetar-fiscală pentru 2020, votată de Parlament

Menţinerea impozitului pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% şi de 7% pentru gospodăriile ţărăneşti, dar şi păstrarea actualelor cote TVA şi accize, cu excepţia celor pentru autoturismele de lux, reducerea de la 12 la 6 la sută a impozitului pe venit aplicat pe donaţii - sunt principalele prevederi ale Proiectului politicii bugetar-fiscale şi vamale pe termen mediu, votat, în prima lectură, de Parlament. Deputaţii din opoziţie au criticat, în special, intenţia de impozitare a serviciilor online, relatează Mesager.

„Diminuarea impozitului pe venit aplicat donaţiile de la 12 la 6 la sută. Actualmente legislaţia prevede că donaţiile făcute în alte scopuri decât cele în adresa organizaţiilor de filantropie şi binefacere nu se acceptă la deduceri la nivel de agent economic. Extinderea cu un an de impozite pe venit a dobânzilor bancare a persoanelor fizice. Conform Codului Fiscal şi legii punerii în aplicare a titlului unu şi doi a Codului Fiscal această normă expiră la 31 decembrie 2019, se propune a o extinde încă pe un an de zile”, a declarat Sergiu Puşcuţa, ministrul Finanţelor.

În runda de dezbateri, in special, deputaţii fracţiunilor PPDA si PAS au criticat mai multe prevederi.

„În opinia noastră nu aduce schimbări esenţiale faţă de situaţia economică din ţara noastră. Impozitând aceste servicii online shopping, muzică, divertisment practic noi declarăm război marilor giganţi ai lumii, în condiţiile în care nu este clar cum vor fi tranşate litigiile existente în aceste momente. Această propunere ar putea deconecta business-ul deja existent în Republica Moldova de infrastructura tehnologiilor moderne”, a declarat Igor Munteanu Deputat PPDA.

„Tendinţa este clară să se impoziteze cu taxe pe valoare adăugată. Dacă în cazul UE, lucrurile sunt simple. Netflix, Google, etc. se pot înregistra printr-o aplicaţie simplă. Noi o să avem prestatori de servicii globali care, dacă vor avea probleme tehnice pentru a se înregistra sau vor considera că piaţa e prea mică, nu o să presteze servicii. O să ne trezim că cetăţenii Republicii Moldova nu vor putea accesa unele servicii”, a declarat Andrian Candu, deputat PDM.

„Se încearcă politizarea fiscului, se încearcă politizarea vămii, a consiliilor de administrare a companiilor de stat. Premierul Chicu când era consilier al lui Dodon, a fost foarte guraliv. A mai avut o declaraţie, citez: Este o tâmpenie să aplici cota TVA de 20% la HORECA, în timp ce în România este 5 la sută. Majorarea cotei TVA nu aduce bani la buget. Acum înţeleg că această tâmpenie rămâne în politica fiscală”, a spus Mihai Popşoi, deputat PAS.

„Noi nu trebuie să politizăm acest subiect, pentru că Republica Moldova nu are resurse naturale, nu are alte resurse energetice, ea are două bogăţii de bază, asta sunt cetăţenii şi pământul. De aceea anume aici trebuie să creăm un mediu confortabil, anume pentru domeniul economic şi aici am să mă refer la mediul investiţional, căci asta ar fi unica sursă prin care cetăţenii Republicii Moldova ar putea să prospere”, a spus Petru Burduja, deputat PSRM.

Printre obiectivele trasate în proiectul politicii bugetar-fiscale mai este prevăzută extinderea aplicării progresive a taxei la valoare adăugată a autoturismelor importate, scutirea de taxă pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor exportate prin trimiteri poştale a căror valoare nu depăşesc 1 000 euro; dar şi perfecţionarea taxei pentru apă prin stabilirea obligaţiei de achitare a acesteia de către subiecţii care vor îmbutelia apa.

Comentarii