20:57:19 23.04.2024
Stiri

Victor Chirilă // Ministrul de Externe Ciocoi trișează

Politică 05.12.2019 16:01 Vizualizări3554 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // Ministrul de Externe Ciocoi trișează


Într-un interviu acordat săptămana trecută postului de radio „Europa Liberă”, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, ne cheamă „să terminăm cu comedia depunerii cererilor de aderare a Republicii Moldova la UE!”, pentru că, în caz contrar, vom ajunge în ipostaza Albaniei și a altor state din Balcanii de Vest cărora Franța le-a blocat, în octombrie, aderare la UE.

Mai mult decât atât, el susține că, citez: „politic, a fost decis că, fraților, gata! ajunge cu extinderea” și adaugă: „se vorbește despre oferirea unei alternative statelor din Balcanii Occidentali în schimbul procesului de aderare plenară la UE”.

Din punctul meu de vedere, dl Ciocoi trișează, operând cu inexactități, lucru nepermis pentru un ministru de Externe cu veleități echidistante și anume:

1. În primul rând, UE nu a luat nicio decizie politică de stopare/înghețare a procesului de extindere, nici spre Est și mai ales în Balcanii de Vest, unde statele au o perspectiva clară de aderare la UE. Mai mult decât atât, perspectivă de aderare la UE, acordată statelor din Balcanii de Vest în 2003, a fost reiterată și susținută unanim și fără echivocuri de către toate statele membre ale UE, inclusiv Franța, la Summitul UE și Balcanii de Vest, care a avut loc la Sofia, pe 17 mai 2018. Recomand dlui ministru Ciocoi să citească atent declarația respectivului summit.

2. În al doilea rând, Franța nu a blocat aderarea Albaniei și nici a altor state din Balcanii de Vest la UE. Parisul, de fapt, a cerut amânarea inițierii negocierilor de aderarea cu Macedonia de Nord și Albania, condiționând-le revizuirea procedurilor de aderare. De menționat că majoritatea statelor membre UE, Parlamentul European și noua Comisie Europeană susțin inițierea cât mai curând posibilă a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania. Recomand dlui ministru de Externe Ciocoi să asculte atent precizările făcute, ieri, la acest subiect de către președintele Franței, Emmanuel Macron, în timpul conferinței sale de la Londra.

3. În al treilea rând, propunerea Franței de revizuire a actualelor proceduri de aderare la UE nu este nicidecum o alternativă pentru aderarea la UE. Franța susținută, în particular, de Olanda, doresc să evite pe viitor un proces de extindere ce se rezumă la asumarea unor angajamente formale și armonizari legislative fără impact real în domeniile vizate.

Franța se pronunță pentru continuarea extinderii în Balcanii de Vest, însă pentru o extindere cu un set de beneficii substanțiale și condiționalități pozitive și negative mult mai stricte decât până acum. În special, Parisul solicită includerea opțiunii de reversibilitate a procesului de extindere, atunci când statele candidate la aderare nu-și respectă angajamentele sau înregistrează degradări în domenii cruciale, precum statul de drept, combaterea corupției și reforma justiției. Recomand dlui ministru de Externe Ciocoi să solicite de la Ambasada Franței la Chișinău o copie a propunerilor de revizuire a procesului de extindere transmise de Paris tuturor membrilor UE.

4. Și, în final, dle Ciocoi, nu ne mai speriați cu Albania și Macedonia de Nord, cu blocajul Franței și cu instabilitatea din regiune, pentru a ne mâna ca pe niște berbeci în strunga Moscovei. Mai devreme sau mai târziu, statele balcanice vor fi membre ale UE. R. Moldova ar putea să le urmeze calea, însă, cu părere de rău, avem prea mulți comedianți la guvernare.

Cândva, odată, dl Ciocoi prefera alte refrenuri despre Rusia, UE și Transnistria etc... Mă întreb când a fost sincer...

Text de Victor Chirilă, expert în probleme de politică externă


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md