Bogdan Țîrdea, despre eliberarea lui Vlad Filat: „Este mâna guvernului Maia Sandu!”

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea insistă că eliberarea înainte de termen a fostului premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, se datorează Guvernului Sandu.

Foto: UNIMEDIA

„Voi spune așa cum este - aceasta este mâna guvernului Maya Sandu!”, a punctat Țîrdea, care a mai adăugat că acest lucru s-a întâmplat exact cum au prezis toți analiștii și politologii.

„Pe 12 noiembrie, în ziua demisiei, Guvernul Sandu a luat în grabă trei decizii penale:

1) Schimbarea grilei de difuzare a operatorului Moldtelecom, plasându-și televiziunile TV8, Jurnal TV și TVR - în primele cinci!

2) A demis toți lucrătorii tehnici Moldpres, ceea ce echivalează cu lichidarea acestei agenții strategice de stat!

3) A cerut eliberarea înainte de termen a lui Vlad Filat, fostul șef al partidului Maiei Sandu”, a afirmat acesta într-o postare pe Facebook.

Socialistul are și o versiune, care ar explica modul în care ar fi funcționat lucrurile în procesul de eliberare a fostului premier. Prin urmare, potrivit lui Bograd Țîrdea, „Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a numit-o pe Liuba Jignea Suveică în funcția de șef al Agenției Naționale a Penitenciarelor. Acest lucru a fost făcut cu încălcarea legii. Doamna Suveică l-a convins pe subordonatul ei, Andrei Saracuță, tot el, șef interimar al Penitenciarului nr. 13 - să scrie un apel în instanță cu privire la eliberarea anticipată a lui Vlad Filat! Documentul este atașat. Acolo este totul - semnături, timbre, date. Procesul a fost condus de judecătorul Victor Rățoi, finul judecătorului Curții de Apel, Ion Țurcanu!” a relatat Țîrdea.

El a precizat că „acest Țurcanu” ar fi prieten apropiat al Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, care a fost pus în funcție de Guvernul Maia Sandu.

Faptul că decizia în cauză nu poate fi contestată, este „abominabil”,a ținut să menționeze deputatul, explicând că hotărârea a fost adoptată în baza unei solicitări a Agenției Penitenciarelor și nimeni nu ar putea contesta această solicitare.

Bogdan Țîrdea a acuzat Guvernul Sandu că a luptat împotriva corupției doar în declarații. „A declarat că luptă împotriva oligarhilor, dar în realitate îi servește”, a notat acesta.

„Mai devreme, la fel a fost eliberat și Șoltoianu...” a conchis deputatul.

În același timp, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, îl contrazice pe Bogdan Țîrdea. Ea a precizat că nu l-a numit pe Andrei Saracuța în funcția de director interimar al Peniteciarului nr.13 și că acesta „exercită interimatul pentru directorul P13, după eliminarea din sistem a domnului Pantea”.

Precizăm că Vlad Filat a fost eliberat ieri, 3 decembrie, din închisoare, după patru ani de detenție, circa 2/3 din termenul de pedeapsă stabilit. Deputații blocului ACUM au venit și ei cu reacții în acest sens, imediat după eliberarea fostului lider PLDM, care vin în contradicție cu versiunea deputatului socialist.

Maia Sandu a spus că eliberarea lui Vlad Filat din închisoare „nu are nimic în comun” cu Guvernul pe care l-a condus. „Complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană. Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții. Guvernul pe care l-am condus a luptat vehement cu corupția și corupții”, a declarat politiciana.

Dumitru Alaiba a declarat că eliberarea lui Vlad Filat este efectul unei sistem judiciar corupt și controlat politic. „În țări cu justiție corectă, în așa situație, răspunsul politicienilor este unul scurt: judecata a decis. Și s-a terminat discuția. Și jurnaliștii rămân satisfăcuți de acest răspuns. Noi, în Moldova, nu avem justiție liberă, așa cum nici nu aveam.”

Deputatul Alexandru Slusari a spus că Vlad Filat nu a meritat eliberarea condiționată și că nu este de acord cu această decizie.


Pub