Guvernul a avizat negativ inițiativa lui Tauber și Ulanov de a demite procurorul general prin referendum republican

Guvernul a avizat negativ inițiativa legislativă înaintă de deputații fracțiunii ȘOR Marina Tauber și Denis Ulanov, prin care propun „alegerea și demiterea Procurorului General de către cetățeni, prin sufragiu universal, egal, secret, direct și liber exprimat”.

Foto: UNIMEDIA

„Prin proiect se propune scoaterea de sub influența exlcusivă a statului a acestei prerogative și oferire acestei poporului. Cu alte cuvinte, se propune alegere și demiterea procurorului general direct de către societate, după modelul alegerilor prezidențiale”, argumentează deputații în proiectul de lege.

La momentul actual, „Procurorul General este numit în funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. (2) Procurorul General este demis din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în condițiile legii, pentru motive obiective și în temeiul unei proceduri transparente”.

„Întrucât însăși Legea Supremă stabilește modul de numire și demitere a Procurorului General, relevăm că prin obiectul reglementării soluțiile legislative sînt neconstituționale”, se scrie în motivarea avizului Guvernului.


Pub