Patriarhul Chiril, demnitari ai bisericii ortodoxe și 200 de organizații religioase, împotriva unui proiect de lege privind înăsprirea pedepselor pentru violența domestică, pentru că măsurile ar fi contrare tradiţiilor ruse

Patriarhul rus Chiril a avertizat miercuri împotriva unui proiect de lege „periculos” care propune înăsprirea pedepselor pentru violenţă domestică, într-un context în care aceasta reprezintă un adevărat flagel în Rusia, relatează AFP, citat de Agerpres.

Foto: https://noi.md/

Proiectul făcut public săptămâna trecută, care prevede introducerea de pedepse mai dure pentru responsabilii de violenţe domestice şi de măsuri pentru apărarea mai eficace a victimelor, a fost deja intens criticat de mediile conservatoare din ţară - mai ales credincioşi ortodocşi şi clerici -, iar adoptarea sa rămâne sub semnul întrebării, într-o ţară în care astfel de fapte au fost în cea mai mare parte dezincriminate printr-o lege adoptată în 2017, cu excepţia situaţiilor de recidivă şi a producerii de răni grave.

„Bineînţeles că nu putem permite nicio violenţă în sânul unei familii. Dar există ceva periculos în tendinţele care se formează astăzi, inclusiv în domeniul legislativ, când se încearcă legalizarea intruziunii în viaţa familială sub pretextul luptei împotriva unor probleme de familie”, a afirmat miercuri patriarhul în vârstă de 73 de ani, citat de agenţia rusă Interfax.

El a îndemnat la „tratarea cu multă prudenţă a unei astfel de intruziuni a altor oameni în viaţa unei familii”, care constituie un „spaţiu sacru”.

Parchetul general rus s-a pronunţat în schimb miercuri în apărarea proiectului de lege, subliniind că „acte legislative similare există practic în toate ţările străine”.

Marţi, proiectul a fost criticat şi de comisia patriarhiei moscovite însărcinate cu problemele legate de familie şi protejarea mamelor şi copiilor, care a apreciat într-un comunicat că are prevederi „incompatibile cu valorile tradiţionale spirituale şi morale ruse”.

Împotriva proiectului de lege au luat poziţie şi mai mulţi demnitari ai bisericii ortodoxe, iar 200 de organizaţii în principal religioase i-au adresat preşedintelui Vladimir Putin o petiţie în care îi solicită să blocheze adoptarea unor astfel de măsuri care, în opinia lor, sunt contrare tradiţiilor ruse. Critici ai proiectului au acuzat chiar că în spatele acestuia s-ar afla un pretins lobby LGBT.


Pub