Putin a găsit o nouă modalitate de a urmări cetățenii ruși

PE SCURT

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care impune ca smartphone-urile, computerele și televizoarele smart vândute în Rusia să aibă preinstalate softuri rusești. Legea va intra în vigoare la 1 iulie 2020. Aceasta conține doar formulări generale: deocamdată nu se știe cu exactitate ce softuri și pe ce dispozitive vor fi instalate. Acest lucru urmează a fi stabilit de guvern în lunile următoare.

Anterior, Asociația Societăților Comerciale și Producătorilor de Echipamente Electrice și Calculatoare (RATEK), din care fac parte Apple, Dell, IBM, HP, Google, Samsung, Intel și M-Video, a expediat pe numele lui Putin o scrisoare în care au solicitat să respingă legea. Kremlinul nu a ținut cont de doleanța business-ului. În ultimii ani, Rusia a adoptat mai multe legi referitoare la internet: a cerut motoarelor de căutare să șteargă rezultate ale căutărilor,iar  serviciilor de mesagerie să pună la dispoziția serviciilor de securitate cheile de criptare.

PE LUNG

Deocamdată nu se știe cum va funcționa legea

Autoritățile ruse au prezentat legea ca fiind o modalitate de a sprijini firmele rusești de IT să concureze cu companiile străine şi de a scuti consumatorii de descărcarea de softuri după achiziţia unui dispozitiv. Astfel, potrivit autorilor, Legea privind preinstalarea softurilor rusești are drept scop asigurarea consumatorilor din Rusia care cumpără „anumite tipuri de produse sofisticate din punct de vedere tehnic” cu programe rusești preinstalate pe acestea. Alte explicații legea nu conține. Informațiile despre ce softuri și pe ce dispozitive ar trebui să fie preinstalate aceste programe vor apărea în regulamentele pe care guvernul rus le va lansa în următoarele luni.

Autorii legii, inclusiv deputații tuturor fracțiunilor din Duma de Stat, în nota explicativă a proiectului de lege susțin că modificările ar viza smartphone-urile, computerele și televizoarele cu funcția Smart TV.

Ce softuri rusești ar putea fi preinstalate

Unul dintre autorii legii privind preinstalarea softurilor rusești, deputatul comunistul Alexandru Iușcenko a declarat pentru Meduza că una dintre aplicații care ar putea fi preinstalată pe smartphone-uri va fi cel mai probabil „Serviciile de stat”. Potrivit Institutului de Dezvoltare Internet (IRI) din Rusia pe smartphone-uri alături de browserele Google Chrome sau Safari urmează a mai fi instalate Yandex.Browser și Sputnik. WhatsApp și iMessage, conform experților IRI, pot fi suplimentate cu serviciile ICQ și TamTam, iar sistemele de plată Apple Pay și Samsung Pay cu serviciul Mir Pay.

Pe Smart TV de la producătorii străini LG, Samsung, Xiaomi, Sony și Panasonic, experții ruși propun preinstalarea softurilor rusești Ivi, Okko sau Tvzavr, iar alături de YouTube să fie preinstalat Rutube.

Pe computere, spațiul de stocare internă iCloud de la Apple și One Drive de la Microsoft ar trebui să concureze cu programele rusești Яндекс.Диск sau Облако Mail.ru. De asemenea, pe computere alături de iTunes și Groove Music, utilizatorilor ruși li se pot livra, de asemenea, zaycev.net, Яндекс.Музыка sau serviciul Boom din rețeaua socială VKontakte. Iar pachetele standard de birou pentru lucrul cu texte, tabele și prezentări, cum ar fi cel de la Microsoft Office, pot fi înlocuite cu programul intern „МойОфис”.

Reacția companiilor

Anterior, Asociația Societăților Comerciale și Producătorilor de Echipamente Electrice și Calculatoare (RATEK), din care fac parte Apple, Dell, IBM, HP, Google, Samsung, Intel și M-Video, a expediat în adresa administrației prezidențiale o scrisoare în care au solicitat să respingă legea privind preinstalarea softurilor rusești. În scrisoare, se afirma că legea va afecta industria în ansamblu, va conduce la monopolizarea sferei de dezvoltare a acestui domeniu, dar și contravine principiilor Organizației Mondiale a Comerțului. Reprezentanții industriei au atras atenția asupra faptului că legea a fost adoptată rapid, fără a se consulta cu companiile care trebuie să se conformeze cu prevederile noii legi.

Cu toate acestea, Duma de stat a adoptat legea pe 21 noiembrie, iar pe 25 noiembrie a fost aprobată de Consiliul Federației. Președintele rus Vladimir Putin nu a ezitat să o promulge.

Care vor fi consecințele? Apple pleacă într-adevăr din Rusia?

Principala victimă a inovației legislative a fost numită compania Apple, care este reticentă în preinstalarea softurilor de la producătorii terți pe dispozitivele ei. Experții în domeniu din Rusia spun că este puțin probabil ca Apple să părăsească piața rusă, deși nu exclud că și un astfel de scenariu e posibil.

Potrivit datelor oficiale, încasările companiei „fiice” a Apple Inc. în Rusia- LLC „Apple Rus” – în anul 2018 s-au ridicat la 197,2 miliarde de ruble (aproximativ 3 miliarde de dolari). Aceasta reprezintă puțin peste 1% din veniturile companiei la nivel mondial.

Compania Apple este într-adevăr foarte selectivă în ceea ce privește preinstalarea softurilor pe gadgeturile sale și, cel mai adesea, instalează doar programe cu design propriu. Cu toate acestea, au existat însă cazuri de cooperare și cu producători terți și, din când în când, compania face diverse concesii autorităților din unele țări. Astfel, iPhone cu iOS 6 a fost livrat utilizatorilor ruși cu Yandex.Maps (Яндекс.Карта) preinstalate.Însă Apple a dezvoltat designul aplicației de sine stătător, în stilul propriului sistem de operare.

În plus, din 2018, datele din directorul 2GIS au fost încorporate în carduri Apple din Rusia.

Unii experți susțin că cea mai probabilă consecință a adoptării legii nu va fi retragerea Apple de pe piața rusă, ci o scădere a calității softurilor locale și o întârziere a furnizării de noi produse străine către Rusia. „Nu toate companiile au politici globale specificate pentru fiecare țară. Prin urmare, în cel mai bun caz, pot exista întârzieri în furnizarea de gadgeturi, iar în cazul unei măsuri mai radicale, poate fi pur și simplu plecarea acestor companii de pe piață, deoarece pentru multe companii piața rusă nu este strategică ”, a prezis Ilia Kretov, director eBay în Rusia, Israel și piețele în curs de dezvoltare din Europa.

„În opinia mea, dacă [legea] va funcționa, atunci efectul cel mai negativ va fi scăderea calității softurilor rusești. Toți dezvoltatorii din domeniu din Rusia vor fi nerăbdători să se înscrie pe lista destinată preinstalării, dar să nu creeze un produs excelent ”, spune Karen Ghazaryan, analist șef al Asociației Ruse de Comunicări Electronice. În opinia sa, pentru smartphone-uri, această scădere a calității poate să nu fie atât de semnificativă, deoarece este mai ușor să creezi o aplicație mobilă, dar scăderea calității poate afecta software-ul pentru Smart TV destul de puternic.

În ce țări se aplică preinsalarea softurilor proprii?

China este singura țară din lume, unde sunt livrate modele iPhone adaptate cu două cartele SIM. În plus, Apple stochează datele utilizatorilor chinezi pe serverele instalate în țară. Compania face același lucru și cu datele utilizatorilor ruși în legătură cu faptul că din 2015 a intrat în vigoare legea corespunzătoare în Rusia. La fel, în China. la prima lansare a browserului de pe telefon, motorul de căutare chinezesc Baidu este oferit utilizatorilor împreună cu Google.

Acum câțiva ani, Apple a trebuit să își adapteze gadgeturile și la realitățile japoneze. Din 2016, compania a început să se integreze în dispozitivele sale  un program de asistență pentru sistemul de plăți electronice FeliCa, care este standard în Japonia și este utilizat pe scară largă pentru plata transportului public.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare