4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT

Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea acestuia a luat prin surprindere, societatea aflând despre ieșirea fostului oficial din penitenciar datorită aplicațiilor de mesagerie. Subiectul a ținut cap de afiș în presa națională.

Imediat după aceasta, actuala guvernare a declarat că decizia de eliberare condiționată poartă caracter ilegal, aducând acuzații în adresa reprezentanților fostului Guvern Maia Sandu. Cei din urmă spus la rândul lor că „justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare”. Unii analiști politici susțin că decizia ar putea avea conotații politice și că ar putea fi o metodă de a distorsiona atenția publicului de la ceea ce face sau nu face guvernarea condusă de socialiști. La rândul său, fostul premier declară că la baza eliberării sale a stat legea. iar toată procedura s-a desfășurat pe perioada a trei guverne.

PE LUNG

Eliberarea neașteptată a lui Vlad Filat „trădată” de tehnologiile informaționale

În după amiaza zilei de 3 decembrie, societatea a fost luată prin surprindere cu anunțul privind eliberarea condiționată a fostului premier Vlad Filat. Interesant este faptul că presa, care aproape în toate cazurile era anterior informată despre evoluțiile dosarului lui Vlad Filat de către avocații acestuia,  de această dată, a aflat ce se întâmplă datorită tehnologiilor informaționale. Aceasta după ce mai multe persoane au primit notificări că el a devenit, din nou, activ pe aplicațiile Signal, Viber și Telegram. Contactați de presă, avocații fostului premier au confirmat eliberarea acestuia, fără a oferi însă alte detalii. Aceștia au declarat că Vlad Filat va ieși singur în fața presei și va face declarațiile respective.

Ulterior, presa a stabilit că la baza deciziei Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, de a-l elibera din detenție înainte de termen pe fostul premier Vlad Filat au stat două încheieri judecătorești anterioare prin care lui Filat i-a fost redus termenul de privațiune de libertate pentru condiții de detenție inumane. Prima hotărâre a fost emisă la 30 iulie 2019, prin care termenul i-a fost redus cu 682 de zile, și alta, pe 28 octombrie 2019, prin care termenul a fost redus cu alte 27 de zile. În total, termenul a fost redus cu 709 zile.

De notat că fostul premier a fost eliberat condiționat prin decizia judecătorului Victor Rațoi, potrivit informației plasate pe site-ul Judecătoriei Chișinău. Același judecător, în octombrie 2015, a dispus arestul lui Filat, după ce fostul premier a fost încătușat în sala Parlamentului.

De ce a fost eliberat Vlad Filat

Avocatul Ion Vîzdoaga a precizat pentru TV8 că eliberarea condiționată a fostului premier a fost posibilă datorită deciziilor CtEDO și legilor moldovene care prevăd reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste și permit punerea în libertate a deținuților după ispășirea a 2/3 din pedeapsă. „Filat a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Două treimi din pedeapsă înseamnă șase ani. Acum el a împlinit patru ani. S-a calculat un an pentru doi, pentru că a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, în condiții inumane”, a spus avocatul Ion Vîzdoaga.

La câteva ore după anunțul privind eliberarea lui Vlad Filat, actualul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi a susținut un briefing în care a declarat că Ministerul Justiției nu a fost informat despre existența unui demers din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind eliberarea înainte de termen a lui Vlad Filat. El a mai spus că decizia de eliberare a lui Vlad Filat trezește mai multe suspiciuni, pentru că demersul ANP a fost expediat în instantă pe 12 noiembrie, ziua în care a căzut Guvernul Sandu. Pe 4 decembrie, tot ministrul Nagacevschi a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că va opera unele demisii la Administrația de Stat a Penitenciarilor. „Anumite cadre urmează a fi înlocuite pentru că nu se isprăvesc cu sarcinile. ANP și în genere penitenciarele sunt conduse de interimari și lucrurile degradează”, a menționat oficialul.

Totodată, Fadei Nagacevschi s-a arătat sceptic asupra faptului cum a fost calculat termenul de 2/3 din din pedeapsa fostului premier. El a atenționat că Vlad a fost condamnat la 9 ani de pușcărie, dar a fost deținut circa 4 ani. „Aici e o matematică simplă. 4 ani, 9 ani. Nu știm cum s-a ajuns la 2/3. Asta este prima întrebare pe care noi o vom clarifica”.

Pe de altă parte, fosta ministră a Justiției Olesea Stamate a precizat că nu a știut despre demersul de eliberare condiţionată a lui Vlad Filat, depus de administraţia Penitenciarului 13.  „Asemenea demersuri sunt semnate de administraţia penitenciarului în care este deţinută persoana şi nu de reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a spus Olesea Stamate.

Cazul trezește dispute politice

„Există suspiciuni că încheierea judecătorească prin care Vlad Filat a fost eliberat condiționat din detenție) poartă un caracter ilegal”, a declarat Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate, sugerând că aceasta ar putea fi anulată.

Șeful statului a menționat că a cerut suplimentar să fie informat despre eliberarea lui Filat din detenție. „Din ceea ce avem la acestă etapă este ca eliberarea lui a fost pregătită de fosta guvernare”, a adăugat președintele Dodon. Potrivit lui, eliberarea lui Vlad Filat a fost iniţiată de către o instituție subordonată Ministerului Justiţiei, în ziua în care a plecat Guvernul Sandu, în baza unei decizii unanime a unei Comisii formate din 11 membri. Comisia care se afla în subordinea ministerului Justiţiei.

Pe de altă parte, fosta prim-ministră Maia Sandu a declarat într-un mesaj pe Facebook că „justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare.” „Să fie foarte clar – Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea „vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova”,a menționat fosta prim-ministră.

Potrivit acesteia, acuzațiile lui Dodon în adresa echipei sale sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, „este o făcătură grosolană”. „Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții”. a mai spus Maia Sandu.

Ce declară analiștii politici

Expertul Dionis Cenușă menționează că eliberarea condiționată a lui Vlad Filat creează multă polemică. „De ce acum? De ce înainte de termen? Cui îi este de folos?”. El a arătat că acest eveniment poate avea impact de ordin politic, arătând trei factori în acest sens.

Astfel, potrivit lui, socialiștii deja au lansat suspiciuni despre presupusa implicare a Guvernului Maiei Sandu, deși nu există nicio probă în acest sens. Dacă mesajul socialiștilor va prinde rădăcini, atunci acesta poate compromite mesajul anti-oligarhic al opoziției ACUM, susține el.

Un alt factor ar fi că aflarea lui Filat în libertate va distorsiona atenția publicului de la ceea (nu) face guvernarea sub conducerea socialiștilor. Iar în al treilea rând, revenirea lui Filat în viața publică poate servi pentru scopuri de manipulare, făcând conexiuni între Vlad Filat și Maia Sandu, ca parte din pregătirile pentru anul electoral 2020. „Dacă Filat revine și în viața politică, atunci animozitățile cu reprezentații ACUM vor apărea, deoarece cei din urma vor încerca să se îndepărteze”, a menționat expertul.

Expertul Ion Tăbărță susține că fosta guvernare, cât și actuala au frica de a-și face o imagine proastă și de a prejudicia imaginea politicii în general, după eliberarea lui Filat. „Actuala guvernare, dar și precedenta guvernare, se teme să nu acumuleze bile negre în legătură cu această eliberare. Această condamnare a fostului prim-ministru, indiferent cum a avut ea loc, cu încălcarea procedurilor sau netransparent, dar a fost acel „sânge” așteptat în societate față de clasa politicului care s-a făcut vinovată de mai multe delapidări economice financiare, și aici ne referim la furtul miliardului”, a declarat pentru Deschide.md Ion Tăbîrță.

Vlad Filat: Eliberarea mea are la bază legea

Fostul premier a declarat că toată procedura de eliberare condiționată a sa s-a produs pe perioada a trei guverne, iar încercarea de a scoate în evidență data de 12 noiembrie, atunci când a fost demis Guvernul Maia sandu, este doar o speculație. El a precizat că „încercarea de a sugera că această decizie are legătură cu Guvernul Sandu nu are nimic comun, pur și simplu a fost o coincidență. Am început acțiunea încă aprilie 2019, când premier era Pavel Filip și la guvernarea erau democrații și s-a finalizat ieri, când în fruntea guvernului se află Ion Chicu”.

În cadrul unei conferințe de presă, Vlad Filat a explicat că personal a depus cererea către administrația Penitenciarului nr. 13 pentru eliberarea condiționată. Cererea a fost examinată. În urma examinării de către comisia Penitenciarului, în mod unanim, a fost acceptată cererea sa, iar pe 12 noiembrie demersul a fost transmis în Judecată. „12 noiembrie nu pentru că e ziua când a căzut Guvernul Sandu, dar pentru că era penultima zi, când putea fi depus demersul”, a ținut să precizeze fostul premier.

Avocatul Viorel Berliba a precizat că instanța de judecată a admis demersul Penitenciarului nr.13 de a-l elibera pe Vlad Filat pe 3 decembrie 2019, după ce acela a executat 2/3 din pedeapsa stabilită. Aceasta în condițiile în care în urma încheierilor Judecătoriei Centru din 30 iulie 2019 şi din 28 octombrie 2019 i-a fost redusă pedeapsa cu 709 zile, „adică doi ani fără 23 de zile”. „Menționez de ce 2/3. Pe de o parte, la data de 15 octombrie 2019, Vlad Filat a executat 4 ani de închisoare, prin încheierile din 30 iulie 2019 şi din 28 octombrie 2019 i-a fost redusă pedeapsa cu 709 zile. Dacă adunați la 15 octombrie 23 de zile se obţine data de 6 noiembrie 2019, adică termen de 2/3”, a spus avocatul.

Vlad Filat a reiterat că eliberarea sa are la bază legea. „Acum este o luptă: Cine l-a eliberat pe Vlad Filat. Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon. Eliberarea mea are la bază Legea. Eu am spus mai înainte că nu voi accepta nici un demers politic, ca să fiu grațiat. Nu am stat patru ani în pușcărie pentru ca cineva să mă arate cu degetul că am făcut anumite jocuri. Nu am fugit din țară. M-am conformat legii și mi-am ispășit pedeapsa în liniște”, a spus fostul premier.

Potrivit lui, după eliberarea sa cel mai insistent sfat al unor „prietenilor de-ai săi” a fost să plece cât mai repede din țară. „Întrebarea este de ce mi se transmite atât de insistent acest mesaj”, a întrebat retoric fostul premier. În cadrul conferinței, el a mai spus că nu este interesat de a reveni în politică. În primul rând, este interesat „de recuperarea daunei pe care am provocat-o unor oameni”. Vlad Filat a lăsat să se înțeleagă că în viitor va activa în sectorul privat, însă asta nu înseamnă că nu va comunica cu oamenii politici.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.