Liderii ţărilor NATO participă la un summit organizat la Londra
Externe 4 decembrie 2019, 21:01 | 959

Liderii ţărilor NATO s-au întâlnit la Londra la un summit care marchează împlinirea a 70 de ani de la fondarea Alianţei Nord-Atlantice. Evenimentul, care a debutat cu un dineu organizat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, este însă unul încordat. Aniversarea este marcată de tensiuni şi schimburi de replici între președintele francez, Emmanuel Macron, şi omologul său american, Donald Trump.

O conferință de presă comună susținută de Emmanuel Macron și Donald Trump a scos la iveală animozitățile dintre cei doi oficiali, care nu s-au sfiit să arate că sunt departe de a se simpatiza. Tensiunile au apărut imediat ce jurnaliștii au întrebat despre lupta împotriva grupării teroriste „Stat islamic” și repatrierea cetățenilor europeni care au luptat în Siria și Irak.

Sarcasmul liderului de la Casa Albă nu a fost însă pe placul lui Emmanuel Macron.

Iar liderul francez a continuat să-l contrazică pe Donald Trump, când acesta a declarat că gruparea „Stat islamic” a fost învinsă definitiv în Siria și Irak.

Replicile la adresa președintelui american au continuat și în timpul cinei de la Palatul Buckingham, la care au fost invitați liderii NATO. O demonstrează o scurtă înregistrare video apărute pe rețelele de socializare ce surprinde câțiva oficiali care par să comenteze ironic atitudinea lui Donald Trump. În imagini apar premierii canadian Justin Trudeau, britanic Boris Johnson şi olandez Mark Rutte, dar şi preşedintele Franței, Emmanuel Macron.

La poza de grup, care a marcat finalul discuțiilor, liderii NATO au părut să uite de divergențe și și-au zâmbit unii altora politicos. 

Opinia ta contează. Comentează!