Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT

Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din închisoare. Aceasta după ce avocații fostului premier au cerut liberarea condiționată înainte de termen în baza articolului 91 din Codul Penal. Astăzi, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis o încheiere în acest sens. Vlad Filat a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. A fost deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Subiectul a stârnit mai multe comentarii pe rețelele de socializare. Am adunat câteva opinii de-ale cetățenilor publicate pe Facebook. Unii fac haz de necaz, alții se bucură, iar o altă parte critică eliberarea fostului premier.

PE LUNG

Precizăm că pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele fostului premier Vlad Filat a fost redusă cu 682 de zile. La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vlad Filat a fost deținut în „condiții inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea.

Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.