23:48:06 24.04.2024
Stiri

PISA 2018 // Rezultatele școlare ale elevilor din R. Moldova, similare cu ale celor din România sau Bulgaria: Punctaje medii la matematică, științe și lectură

Social 03.12.2019 14:59 Vizualizări1780 Autor: Ziarul National
PISA 2018 // Rezultatele școlare ale elevilor din R. Moldova, similare cu ale celor din România sau Bulgaria: Punctaje medii la matematică, științe și lectură


Elevii din R. Moldova au obținut un punctaj mediu la matematică, științe sau lectură în cadrul unui program de evaluare la nivel internațional.

Raportul național „Republica Moldova în Programul Internațional de Evaluare a Elevilor - PISA 2018”, lansat astăzi la Chișinău, arată că performanțele elevilor din republica noastră au fost în anul trecut similare cu cele înregistrate de România, Bulgaria, Montenegro, Chile sau Uruguay. Țările-lider în Programul PISA 2018 sunt Singapore, Japonia și Estonia.

Republica Moldova a înregistrat un punctaj mediu de 424 de puncte la citire/lectură, 421 de puncte la matematică și 428 de puncte la științe, comparativ cu media țărilor din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) - 487 de puncte la citire/lectură și 489 de puncte la matematică și la științe.

Rezultatele „PISA 2018” arată că Republica Moldova este una din cele patru țări care au reușit să descrească, cu peste 10%, numărul elevilor ce nu ating nivelul minim de competență la citire/lectură. Cu toate acestea, 43% de elevi din Republica Moldova nu ating nivelul minim de competență la domeniile citire/lectură și la științe, iar 50% de elevi – la matematică. În medie, în rândul țărilor OECD aproximativ 23% de elevi nu ating nivelul minim de competență la citire/lectură, științe sau matematică.

Fetele au înregistrat rezultate mai mari decât băieții la domeniile citire/lectură și științe, cu o diferență de punctaj egală cu 41 de puncte la citire/lectură și 11 puncte la științe. La domeniul matematica, băieții și fetele au înregistrat rezultate aproximativ egale. Rezultatele elevilor social-economic avantajați depășesc rezultatele elevilor social-economic dezavantajați cu peste 90 de puncte la toate domeniile.

Elevii din instituțiile de învățământ urbane depășesc elevii din instituțiile de învățământ rurale în toate cele trei domenii testate, cu o diferență de punctaj mediu de 55 de puncte la matematică, 56 de puncte la științe și 64 de puncte la citire/lectură.

În Republica Moldova, 50% din numărul de elevi ating nivelul minim de competență la matematică și 57% la citire/lectură și la științe.

Totodată, 47% din numărul de elevi au raport ca fiind foarte satisfăcuți de viața lor, în comparație cu media de 33% în țările OECD. Pe de altă parte, circa 11% din numărul de elevi din Republica Moldova și 16% în țările OECD nu sunt deloc satisfăcuți de viața lor.

Circa 49% din numărul de elevi cu vârsta de 15 ani din Republica Moldova se așteaptă să facă o facultate, iar 18% examinează posibilitatea de a-și finaliza studiile la un colegiu.

Același studiu arată că circa 35% din numărul de directori de instituții de învățământ din Republica Moldova, în comparație cu media de 28% din numărul de directori din țările OECD, au raportat că lipsa cadrelor didactice afectează procesul de predare „într-o anumită măsură” sau „foarte mult”.

Printre recomandările adresate R. Moldova se numără creșterea procentului de elevi care ating nivelul minim de competență la citire/lectură, la matematică, la științe, creșterea atractivității profesiei de cadru didactic în scopul încurajării tinerilor să îmbrățișeze această profesie și menținerea profesorilor calificați în sistemul educațional, diminuarea diferențelor de performanță cauzate de factorul social-economic pentru asigurarea echității în educației și diminuarea diferențelor de performanță dintre instituțiile de învățământ urbane și rurale pentru asigurarea educației de calitate pentru toți elevii.

Menționăm că, pentru a afla rezultatele școlarilor din R. Moldova, 5 367 de elevi din 236 de instituții de învățământ, reprezentând circa 30 de mii de elevi în vârstă de 15 ani din Republica Moldova, au scris, în perioada 28 - 30 martie 2018, un test, timp de 2 ore, la citire/lectură, matematică și științe.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md