09:46:03 16.04.2024
Stiri

O nouă inițiativă a PSRM cu privire la „bilingvismul armonios”: Contractele încheiate cu consumatorii să fie neapărat în rusă și „moldovenească”

Politică 03.12.2019 17:00 Vizualizări4217 Autor: Ziarul National
O nouă inițiativă a PSRM cu privire la „bilingvismul armonios”: Contractele încheiate cu consumatorii să fie neapărat în rusă și „moldovenească”


Contractele încheiate cu consumatorii ar putea fi perfectate obligatoriu în două limbi: română și rusă. Cel puțin, așa prevede o inițiativă legislativă înregistrată la Parlament. În prezent, legislația spune că contractele se încheie în limba română sau în limba română și o limbă de circulație internațională.

Potrivit modificărilor propuse la Legea privind protecția consumatorilor, toate informaţiile, inclusiv cele verbale, referitoare la produsele, serviciile oferite consumatorilor, dar și documentele de însoţire vor trebui prezentate, la fel, în două limbi. Autorii inițiativei au indicat că acestea vor fi în limba „moldovenească” și rusă, scrie bizlaw.md.

CITIȚI și DOC // Deputații PSRM schimbă LEGEA. Vor ca prospectele la medicamente să fie scrise în „limba moldovenească” și LIMBA RUSĂ. Și lucrătorii medicali vor fi OBLIGAȚI să le răspundă în RUSĂ unor pacienți

Totodată, se va interzice introducerea pe piață și/sau punerea la dispoziție pe piață a produselor, prestarea serviciilor în lipsa informaţiei complete, veridice şi corecte limbile română și rusă. În prezent, legislația stabilește obligatoriu prezentării informației în limba română.

Deputații care au propus modificările legislative nu și-au argumentat inițiativa. În schimb, Camera de Comerț Americană din Moldova a publicat o reacție prin care atenționează că implementarea propunerilor va duce la majorarea costurilor de conformare pentru toți importatorii de bunuri și producători autohtoni. Prin urmare, produsele destinate consumatorilor se vor scumpi sau unele chiar ar putea dispărea de pe piață.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md