image
Sursa foto: sanoteca.md

Focar de rujeolă în Samoa: Cel puţin 53 de morţi, majoritatea copii

Cel puţin 53 de persoane, majoritatea copii, au murit în Samoa din cauza unui focar de rujeolă începând de luna trecută, în pofida instituirii stării de urgenţă, a declarat că guvernul acestei insule din Pacific, citat de DPA.

Potrivit celei mai recente actualizări, de luni dimineaţă, 3.728 de cazuri de rujeolă au fost raportate de la izbucnirea acestei boli infecţioase, a precizat Ministerul Sănătăţii, scrie Agerpres.ro.

Numărul deceselor a ajuns luni la 53, faţă de 20 raportate în urmă cu o săptămână. Dintre acestea, aproape toate (cu patru excepţii) au fost înregistrate la copii de sub patru ani, a informat guvernul într-un comunicat postat pe social media.

Autorităţile au raportat cinci decese în ultimele 24 de ore şi 198 de cazuri noi de sâmbătă.

De la jumătatea lunii noiembrie, guvernul a declarat starea de urgenţă şi a închis şcolile şi o universitate. De asemenea, persoanele sub 19 ani nu au voie să participe la adunările publice.

Potrivit Radio Noua Zeelandă (RNZ), se crede că focarul de rujeolă din Pacific îşi are originea în Noua Zeelandă, însă în prezent el afectează mai multe ţări, printre care Fiji şi Tonga.

Samoa a fost statul cel mai puternic afectat de acest focar din cauza ratelor scăzute de vaccinare, în condiţiile în care rata de vaccinare împotriva rujeolei variază de la 28 la 40%, potrivit UNICEF.

De la izbucnirea acestui focar, guvernul a cheltuit milioane de dolari pe o campanie de vaccinare în masă.

Începând din 20 noiembrie, peste 58.000 de persoane cu vârste cuprinse între şase luni şi 60 de ani ani au fost vaccinate cu succes - reprezentând peste un sfert din populaţia totală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: