image
Sursa foto: Reuteurs

India: Grămezi de spumă poluantă pe o plajă celebră din Chennai

Cantităţi însemnate de spumă albă, ameninţătoare, poluează luni, pentru a patra zi consecutiv, una dintre cele mai cunoscute plaje din Chennai, în sudul Indiei, informează AFP.

În ciuda mirosului înţepător emanat de această spumă produsă de agenţi poluanţi, copiii se joacă în mijlocul ei şi îşi fac fotografii. Potrivit medicilor, substanţa ar putea provoca probleme dermatologice.

Spuma revine în fiecare an după muson, însă episodul din acest an este mai amplu. Pescarii locali au fost sfătuiţi să evite zona afectată.

Nefiind conştiente de pericolul la care se expun, sute de familii frecventează lunga plajă Marina Beach de la marginea oraşului şi îşi lasă copiii să se joace în spuma ce se întinde pe câţiva kilometri.

Agenţia antipoluare din statul Tamil Nadu a anunţat că a prelevat eşantioane de spumă ce vor fi analizate.

''Este evident că nu este bine ca oamenii să intre în această spumă, însă ei nu înţeleg riscurile'', a declarat Pravakar Mishra, om de ştiinţă în cadrul Centrului naţional de cercetări în zonele costiere din Chennai. Cercetătorul a precizat că a observat o creştere a cantităţii de spumă de la an la an.

Un pescar în vârstă de 30 de ani, pe nume Jeyaseelan, a observat că niciun client nu vrea să cumpere puţinii peşti pe care a reuşit să îi prindă în ultimele zile. ''Toată lumea crede că este infectat'', a spus el. ''Venitul meu a scăzut, practic, la zero'', a adăugat pescarul.

Plaja Marina Beach, în trecut imaculată, atrage în fiecare weekend zeci de mii de persoane şi se află în centrul vieţii din Chennai.

Experţii pun acest episod de spumă pe seama ploilor abundente din ultimele zile, care au antrenat apele reziduale şi bogate în fosfat. Potrivit lui Mishra, este vorba în special despre detergent utilizat la spălarea rufelor, amestecat cu alte reziduuri.

Doar 40% din apele reziduale din Chennai şi alte oraşe indiene importante sunt tratate în mod corespunzător, a atras atenţia Mishra. ''Restul merge în mare şi asta se întâmplă'', a adăugat cercetătorul, care va instala un sistem de măsurare a nivelului de poluare a mării, similar cu reţeaua de staţii de monitorizare a poluării atmosferice din New Delhi.

''Poluarea este în prezent o ameninţare mai importantă la adresa plajelor din India decât creşterea nivelului mării'', a remarcat specialistul atrăgând atenţia şi asupra poluării cu microplastic, ce omoară vieţuitoarele marine, şi cu obiecte mari din plastic, ce acoperă nisipul. Echipe de voluntari au colectat o tonă de plastic şi alte gunoaie în doar două ore, în timpul unei operaţiuni recent desfăşurate pe plaja din Chennai, a adăugat Mishra.

Noutăţile partenerilor

comentarii: