Image-Description
Dodon insistă pentru construcția a încă două aeroporturi internaționale - la Nordul și Sudul R.Moldova
Economic 2 decembrie 2019, 14:48 | 6238

Președintele Igor Dodon vrea încă două aeroporturi internaționale - unul în nordul și altul în sudul Republicii Moldova. Subiectul a fost discutat cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, și prim-ministrul Ion Chicu, la Reședința de stat.

Șeful statului a anunțat că a decis să convoace ședința Consiliului Suprem de Securitate, în componență nouă, miercuri, pe de 4 decembrie.

„Ne propunem să avem discuții pe mai multe subiecte importante: investigarea furtului din sistemul bancar, situația în domeniul energetic, situația legată de Aeroportul Internațional Chișinău și alte subiecte. Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat cu încălcarea legislației și el trebuie să revină în proprietatea statului. Insist că noi trebuie să permitem deschiderea și a altor aeroporturi internaționale, pentru că taxele sunt foarte înalte. Considerăm că trebuie să avem un aeroport internațional unul la nord și altul la sud, pentru a le permite companiilor low-cost să intre pe piață”, a declarat Dodon.

El a spus că banii vor fi obținuți prin parteneriate publice private, fără să ofere și alte detalii.

Unii experții consideră, însă, că aceste declarații nu fac altceva decât să pregătească terenul pentru noi investiții, din estul apropiat și cel îndepărtat. Într-un comentariu ăpentru IPN, analistul Dionis Cenușă se întreabă dacă rușii și chinezii vor apărea în cele din urmă în această schemă.

Expertul mai spune că președintele ar trebui să întrebe întâi de toate Consiliul Concurentei dacă există monopol pe piața serviciilor de aviație. Dionis Cenușă mai atrage atenția că problema nu este doar în prețurile la bilete, ci raportul dintre cost și confort, inclusiv disponibilitatea destinațiilor.

Și fostul șef al Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Chiril Moțpan, atenționa cu puțin timp de căderea guvernului Sandu că PSRM ar avea interese obscure de a prelua sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și cel de la Mărculești”.

Amintim că vineri, 29 noiembrie, premierul Ion Chicu a dispus organizarea unui grup de lucru condus de ministrul Economiei și Infrastructurii, care să efectueze un studiu de fezabilitate privind oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în Republica Moldova. El declara vineri că un singur aeroport internațional în Republica Moldova reprezintă un element de monopol, iar dezvoltarea unor noi aeroporturi internaționale va crea condiții de competitivitate în domeniu.

O comisie de anchetă conduse de deputatul blocului ACUM, Igor Munteanu, a stabilit că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat într-un mod ilegal. În septembrie 2019, Guvernul Sandu a anulat hotărârile luate în 2013 cu privire la concesionarea Aeroportului.

Opinia ta contează. Comentează!