Biserica ridicată ilegal pe teritoriul unei grădinițe din Chișinău nu a fost demolată
Social 2 decembrie 2019, 19:39 | 3149

Biserica ridicată ilegal pe teritoriul grădiniței nr. 150 din sectorul Râșcani al capitalei nu a fost demolată, chiar dacă o decizie în acest sens a fost emisă încă în luna octombrie a anului trecut de către primarul interimar de atunci, Ruslan Codreanu. Mai mulți părinți sunt deranjați de construcția respectivă și cer dărâmarea ei. Pe de altă parte, directoarea grădiniței spune că nu este vorba despre o biserică, ci despre un centru de educație moral-spirituală și nu vede vreun motiv de nemulțumire.

Mai mulți părinți și bunici care și duc copiii sau nepoții la grădiniţa nr. 150 din sectorul Rîşcani al Chișinăului spun însă că locul unei biserici NU este pe teritoriul unei instituţii preşcolare.

Într-un grup de pe o rețea de socializare am găsit un filmuleț, în care mai mulți părinți discută cu preotul care desfășoară slujbe în respectiva biserică și îl întreabă dacă are toate permisiunile necesare. Drept răspuns, clericul spune că... are „contract cu Dumnezeu”.

În aceleași imagini se vede cum un bărbat, care filma această discuție, a intrat în biserică, însă acolo a fost amenințat și lovit de câteva persoane.

Problema lăcașului de cult construit ilegal a fost discutată pe 27 noiembrie și la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit Alei Revenco, reprezentantă a Asociației obștești „Părinți solidari”, autorizația de construcție a fost eliberată Direcției generale educație, tineret și sport. Documentele arată că pe teritoriul grădiniței urma să fie ridicate o bibliotecă și un centru de educație moral-spirituală, nu o biserică.

Ala Revenco a mai sesizat o problemă.

Directoarea grădiniței nr. 150, Larisa Furdui, care este în această funcție de patru luni, ne-a asigurat că știe despre conflict. Ea a negat însă informația că pe teritoriul instituției preșcolare există o biserică și că acolo se fac slujbe în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare religioasă.

După ce subiectul a fost discutat la ședința Consiliului Municipal Chișinău, la fața locului a venit astăzi viceprimarul Victor Chironda. În afară de el, la grădinița nr 150 au ajuns și zeci de persoane care au spus că sunt împotriva demolării lăcașului de cult.

Potrivit lui Victor Chironda, prin această construcție s-a încercat acapararea terenului ce aparține grădiniței.

Amintim că acest caz a ajuns în atenția opiniei publice în luna septembrie a anului trecut, după ce mai mulți părinți au scris pe o rețea de socializare. Primarul general interimar de atunci, Ruslan Codreanu, a decis demolarea clădirii, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie