13:50:59 23.04.2024
Stiri

VIDEO // Ministrul Educației de la Chișinău a RECUNOSCUT, la inaugurarea bustulului lui Dumitru Matcovschi, că vorbește LIMBA ROMÂNĂ

Social 02.12.2019 11:00 Vizualizări1827 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ministrul Educației de la Chișinău a RECUNOSCUT, la inaugurarea bustulului lui Dumitru Matcovschi, că vorbește LIMBA ROMÂNĂ Nicolae Roibu


Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, cunoscut pentru viziunile sale rudimentar-moldoveniste, a recunoscut duminică, pe 1 decembrie, la evenimentul de inaugurare a bustului scriitorului Dumitru Matcovschi pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului, că vorbește în limba română.

Ministrul a fost huiduit inițial de cei adunați pe Aleea Clasicilor, atunci când i s-a oferit cuvântul, dar a ajuns să fie aplaudat la final.

„Este suficient cât ne-am contrapus pe probleme de limbă, de identitate, e timpul să ne liniștim, să învățăm limba, s-o vorbim”, a spus ministrul, întrebat imediat de mulțime „în ce limbă vorbește”.

„Mă miră întrebarea Dvs. Limba pe care o vorbesc eu se numește limba română”, a spus Popovici, aplaudat de cei prezenți la eveniment.

Ministrul Corneliu Popovici a promis că va depune eforturi pentru ca opera lui Dumitru Marcovschi să fie studiată în școli și i-a criticat pe predecesorii săi că nu au făcut acest lucru posibil până acum.


Video: zdg.md

Prezent la eveniment, președintele Asociației Culturale „Focul din Vatră”, jurnalistul Leonid Smolnițchi, ginerele scriitorului, a afirmat că Dumitru Matcovschi a stat la leagănul mișcării noastre de eliberare și renaștere națională. „Înainte de moarte, el m-a rugat să-l aduc pe Aleea Clasicilor să-și ia rămas bun de la Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri și Alexie Mateevici. Din păcate, n-a fost să fie. Astăzi, în altă postură, poetul a ajuns pe Aleea Clasicilor. Uitați-vă, el zâmbește. Toți știu că Dumitru Matcovschi era cam ursuz. Zâmbea numai când era cu fiicele și nepoții. Astăzi el ne zâmbește nouă”, a constatat Leonid Smolnițchi.

La inaugurarea bustului scriitorului-academician Dumitru Matcovschi, care trebuia să se întâmple de Hramul Chișinăului, dar a fost amânată până de Ziua Națională a României, au participat scriitori, oficialități locale și centrale, printre care și primarul de Chișinău Ion Ceban, cetățeni care l-au cunoscut sau i-au admirat opera acestui simbol al Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia.

Cheltuielile pentru edificarea bustului s-au ridicat la 480 de mii de lei, bani alocați din bugetul municipiului Chișinău.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md