‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIgor Dodon: În niciun caz să nu permitem ca pământul nostru să devină proprietate...

Igor Dodon: În niciun caz să nu permitem ca pământul nostru să devină proprietate a cetățenilor străini

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În contextul Zilei lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare, care a fost marcată la data de 24 noiembrie, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat sâmbătă, 30 noiembrie la ceremonia consacrată acestei sărbători, care s-a desfășurat la Palatul Republicii, informează Serviciul prezidențial de presă.

La eveniment au participat specialiști din aceste domenii și persoane care activează în sectorul agroindustrial. Șeful statului a adresat cuvinte de respect și apreciere pentru activitatea zilnică pe care o desfășoară agricultorii indiferent de condiţiile meteo, asumându-și riscul pierderilor materiale. Igor Dodon a subliniat faptul că, datorită responsabilității, străduinţei și trudei necontenite, ei reuşesc să asigure, an de an, atât securitatea alimentară a ţării, cât și activitatea per ansamblu a sectorului agroindustrial național.

De asemenea, Președintele Republicii Moldova a punctat patru obiective de bază care ar asigura o dezvoltare semnificativă a agriculturii din țara noastră:

  • Statul trebuie, prin instrumentele de care dispune, să contribuie la consolidarea terenurilor agricole, inclusiv prin oferirea unor subvenții și operarea modificărilor necesare în legislație.

„Există experiența pozitivă a altor state în domeniul dat care ar putea fi preluată și ar aduce beneficii. Și în niciun caz să nu permitem ca pământul nostru să devină proprietate a cetățenilor străini”, a remarcat Igor Dodon.

  • Implementarea tehnologiilor moderne care oferă obținerea acelorași volume de producție, dar pe suprafețe mai mici, eficientizează procesul de producție și îmbunătățește calitatea produselor.
  • Exportul produselor cu valoare adăugată sporită.

„Să exportăm nu doar materie primă – struguri, semințe de floarea-soarelui ș.a., dar și produse finite cu valoare adăugată sporită, cum ar fi sucuri, conserve etc. În acest sens, statul trebuie să ofere soluții producătorilor agricoli”, a subliniat șeful statului.

  • Diversificarea piețelor de desfacere.

„Statul trebuie să asigure nu doar identificarea unor piețe de desfacere noi și păstrarea celor tradiționale, dar și să valorifice pe deplin piața autohtonă”, a menționat Președintele țării.

Astfel, șeful statului a specificat că dacă vor fi îndeplinite aceste sarcini, vom putea vorbi despre un alt nivel de dezvoltare a agriculturii.

„Pământul Moldovei este cea mai mare bogăție de care dispunem și pe care suntem obligați să-l valorificăm la justa valoare”, a concluzionat Președintele țării.

În același context, prim-ministrul Ion Chicu a exprimat respectul și înalta apreciere pentru munca și dedicația lucrătorilor din agricultură.

„Pentru mine agricultura are o definiție pământească – e domeniul care se ocupă de lucrarea pământului în scopul producerii alimentelor. Oricât de departe a pășit știința, omul rămâne dependent pe deplin de ceea ce produce pământul – iar dumneavoastră sunteți cei care aduc pâinea pe mesele noastre. Fapt pentru care vă mulțumim din suflet”.

Potrivit datelor, 30% din populația țării activează în sectorul agrar, care produce circa 12% din valoarea PIB. În acest context, premierul a spus că Guvernul se va concentra pe modernizarea și tehnologizarea domeniului agricol, inclusiv pe realizarea proiectelor care să atragă tinerii în agricultură și să dezvolte produse noi.

‹ adv ›

Prim-ministrul a confirmat că executivul are obiectivul de a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului, inclusiv în dezvoltarea economiei naționale, unde sectorul agrar are un rol foarte important. Iar actualul model axat pe vânzarea de pe câmp a producției agricole primare, este depășit și nu generează plusvaloare fermierilor, de aceea premierul a precizat că aceste procese trebuie modernizate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›