Noi detalii despre atacul de la Londra. Un imigrant polonez și un condamnat pentru crimă, printre eroii care s-au luptat cu teroristul

Bărbatul a înșfăcat un corn de narval pentru a se lupta cu teroristul care a atacat cu un cuțit, vineri, cinci oameni pe Podul Londrei. Este un bucătar polonez și lucra în clădirea Fishmongers' Hall, aflată în partea de nord a London Bridge, scrie digi24.ro.

Foto: Daily Mail

Poliția metropolitană a dezvăluit că autorul atentatului de la Londra, împușcat mortal de forțele de ordine, este Usman Khan, care a fost închis în 2012 pentru fapte de natură teroristă. În vârstă de 28 de ani, el fusese eliberat condiționat în decembrie 2018 și purta o brățară electronică de supraveghere în momentul comiterii atacului.

Chef-ul Lukasz, orginar din Polonia, a încercat să-l pună la pământ pe atacator folosind un corn de narval pe care îl luase de pe un perete al clădirii în care lucra.

Acolo, în acea clădire, suspectul participase chiar înainte de atac la o conferinţă pe tema reabilitării deţinuţilor, organizată de Universitatea Cambridge. Unul dintre absolvenții Cambridge care ținuse un curs la acea conferință se numără printre victimele lui Usman Khan. Avea 25 de ani și este una dintre cele două persoane care au murit în atac, relatează presa britanică. Cealaltă victimă care a murit este o femeie.

Regina Elisabeta a II-a a transmis sâmbătă un mesaj în care i-a lăudat pe cei care au intervenit pentru a-l imobiliza pe terorist, pe Podul Londrei. Sunt „oameni curajoși, care și-au riscat viața pentru a ajuta în mod altruist și pentru a-i proteja pe alții” - a scris suverana.

Polonezul a fost rănit la mână în momentul în care s-a luptat cu atacatorul pe Podul Londrei, dar nu a dat înapoi și a continuat să încerce să-l imobilizeze.

Un condamnat pentru crimă, printre eroi

Ironic, un alt erou al întâmplării tragice de vineri este un bărbat condamnat pentru crimă, care obținuse o zi de permisie din închisoare. El a alergat spre locul atacului în încercarea de a-i salva viața unei femei. James Ford, în vârstă de 42 de ani, are o condamnare pe viață, cu minimum 15 ani de executare, pentru că a ucis o tânără de 21 de ani care avea deficiențe de învățare. Își ispășește pedeapsa din 2004.

Un alt tânăr care a intervenit vineri la Podul Londrei are 24 de ani și este ghid turistic. El a reușit să-l forțeze pe atacator să dea drumul din mână unuia dintre cuțitele pe care le avea.

Și un polițist de la Rutieră se numără printre cei care l-au împiedicat pe atacator să facă și mai multe victime.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat sâmbătă atacul cu cuţit comis a Londra, dar organizația teroristă nu a prezentat niciun fel de dovezi în sprijinul acestei revendicări.


Pub