(foto, video) „Unirea românilor a pornit de la Bălți!”. Cu ce mesaje de felicitare au venit politicienii moldoveni de Ziua României

http://i.imgur.com/OXd4DCk.jpg
Foto: gettyimages.com

Ziua de întâi decembrie este marcată ca fiind Ziua Națională a României. Asta după ce Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Până în prezent, această zi are o semnificație aparte și o valoare istorică. Cu acest prilej, politicienii noștri nu ezită să vină cu cuvinte de felicitare în adresa teritoriului de peste Prut.

gandon

ghimpu

maia sandu

năstase

pavel filip

Daniela Bodrug, vicepreședinta Partidului Antimafie.

Basarabia s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la  unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la vest de râul Prut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Iulia Vrabie
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente