Un nou scandal în Franţa: Şeful de stat major al Forţelor terestre, indignat de caricaturile din Charlie Hebdo despre soldaţii ucişi în Mali

Şeful de stat major al Forţelor terestre franceze şi-a exprimat, vineri, „profunda indignare”, după publicarea de către săptămânalul de satiră Charlie Hebdo a unor caricaturi parodice privind moartea, în cursul unei operaţiuni în Mali, a 13 soldaţi din forţa franceză Barkhane, relatează AFP, citat de Agerpres.

Foto: charliehebdo.fr

Săptămânalul satiric cu o lungă tradiţie antimilitaristă a publicat online cinci caricaturi care asociază aceste decese cu o campanie de recrutare lansată recent de armata franceză. Aceste caricaturi nu figurează în versiunea tipărită a ziarului, apărută miercuri.

Într-una dintre caricaturi, preşedintele Emmanuel Macron stă în faţa unui sicriu acoperit cu drapelul albastru-alb-roşu, iar pe imagine apare un slogan al unei campanii de recrutare: „Am intrat în armată pentru a ieşi din rând”. Într-o altă imagine, mai mulţi soldaţi poartă un sicriu, iar pe imagine apare un alt slogan al campaniei de recrutare: „M-am întors către ceilalţi şi către viitorul meu”.

Caricatură / Sursa:charliehebdo.fr
Caricatură / Sursa:charliehebdo.fr

„Profundă indignare şi neînţelegere la vederea acestui desen al @Charlie_Hebdo”, a reacţionat pe Twitter generalul Thierry Burkhard, şef al statului major al Forţelor terestre. „Gândurile mele se îndreaptă mai întâi către familiile soldaţilor morţi în lupta pentru apărarea libertăţilor noastre”, a adăugat el.

Contactat de AFP, săptămânalul nu a reacţionat.

Charlie Hebdo a fost el însuşi lovit de un atentat jihadist, pe 7 ianuarie 2015, care i-a decimat o parte din redacţie şi în care au murit inclusiv caricaturiştii săi cei mai renumiţi, Wolinski şi Cabu.

O ceremonie de omagiere a celor 13 militari care au murit în Mali va avea loc luni, la Paris, în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a celui din Mali, Ibrahim Boubacar Keita.

Soldaţii francezi au murit în coliziunea a două elicoptere, în cadrul unei operaţiuni de luptă împotriva jihadiştilor, într-un context de securitate alarmant în Sahel.

Armata franceză a suferit prin acest incident una dintre cele mai mari pierderi de după atentatul asupra cartierului general francez Drakkar, de la Beirut, din 1983, care s-a soldat cu 58 de morţi.

Sursa: Agerpres.


Pub