Ce i-a spus ambasadorul SUA lui Plahotniuc, înainte ca acesta să fugă din Moldova

Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, declară că nu știe unde se află în prezent fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, și nici nu poate confirma informațiile precum că acesta ar fi la Miami, deși nici nu infirmă acest lucru. Totodată, oficialul american a mai anunțat, în cadrul unei emisiuni la RTR Moldova, că la moment, din partea autorităților de la Chișinău nu există nicio solicitare oficială de extrădare a lui Plahotniuc.

Foto: moldova.org

Întrebat dacă poate confirma zvonurile precum că Vlad Plahotniuc s-ar afla în Miami, Dereck Hogan a spus că nu deține asemenea informații: „Nu știu unde este, poate fi acolo, dar nu am o confirmare a acestei informații. După ce a părăsit țara, niciodată nu am mai avut niciun contact cu el, nu am discutat”, a precizat oficialul.

Totodată, ambasadorul SUA la Chișinău a anunțat că la moment, „nu există o solicitare oficială de extrădare a lui Vlad Plahotniuc: „Au fost doar discuții cu fosta guvernare. Dacă va fi o asemenea solicitare oficială, avem o procedură specială și aceasta va fi realizată, iar procesul va fi efectuat în cel mai scurt timp”.

„Nu știu unde se află și nu dețin informații precum că ar fi cerut azil politic în SUA”, a mai adăugat Hogan.

În altă ordine de idei, ambasadorul a făcut dezvăluiri și din culisele evenimentelor care au precedat trecerea Partidului Democrat în opoziție, în luna iunie, referindu-se la discuțiile sale cu liderul PD. „Pe 14 iunie a fost o finalitate a tuturor discuțiilor mele cu Vlad Plahotniuc după venirea mea în Moldova. Am spus că vrem să consolidăm relațiile noastre, dar vrem să vedem progres în două domenii: - nu exista o luptă serioasă cu corupția și această tendință urma a fi stopată și să se înceapă implementarea reformelor; - vrem să vedem relațiile externe ale Republicii Moldova proiectate pe dezvoltarea suveranității și independenței și nu vrem să vedem aici accentuarea influențelor negative din afară. Și totodată, vrem și ca relațiile cu UE și SUA să fie astfel încât să ajute la dezvoltarea țării. Iar relațiile cu Rusia trebuie să fie mai pragmatice, bune, dar, în același timp, să se țină cont de faptul că direcția țării a fost decisă încă în 2014.

Când am văzut, pe 7 iunie, o încălcare atât de gravă a legislației, când Curtea Constituțională a împiedicat posibilitatea formării unei noi coaliții între PSRM și ACUM, am spus că acesta e încă o dovadă a faptului că PD nu e pregătit să implementeze reformele. Și i-am comunicat că SUA și Ambasada nu pot susține guvernarea lor și poziția PD. El mi-a spus bine, vom lua o decizie în acest sens, pentru că voi reveni la ședința Consiliului Republican al partidului și vom discuta”, a relatat Dereck Hogan.

Oficialul a mai spus că nu i-a dat nicio garanție lui Vlad Plahotniuc că acesta va fi protejat, în cazul în care renunță la putere.

UNIMEDIA amintește că, la 14 iunie, Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la guvernare, iar întregul Cabinet de miniștri în frunte cu Pavel Filip își dă demisia. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PD, iar imediat după acest anunț, liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a părăsit țara.

La 29 octombrie, Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție, pentru că nu s-a prezentat la organul de urmărire penală în urma aplicării arestului preventiv de către Judecătoria Chișinău, la 11 octombrie curent. Fostul lider al PD are calitate de învinuit în cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova - spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.


Pub