BEI a acordat un credit de 120 de milione de euro pentru producătorii din horticultură
Economic 30 noiembrie 2019, 01:07 | 1850

Banca Europeana de Investitii a acordat un imprumut de 120 de milioane de euro Guvernului de la Chisinau pentru dezvoltarea horticulturii in tara noastra. Banii vor ajunge la inca doua banci, pe langa cele cinci acceptate anterior, in cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Fermierii care vor sa obtina un credit preferential pot depune deja dosarele de finantare.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul trebuie să investească în reabilitarea horticulturii. Programul va fi implementat de Ministerul Agriculturii până în anul 2024. Potrivit estimărilor, de finanțare pot beneficia peste 5.000 de producători mari și aproximativ 30 de mii de gospodării țărănești.

Astfel, antreprenorii pot accesa credite de minim cinci mii de euro și cel mult cinci milioane de euro, cu o dobândă de la 2,9 până la 4,8 la sută pentru împrumuturi în euro și de aproximativ 7-8 la sută pentru cele în lei moldovenești. Termenul de creditare este de cel mult zece ani. Mai mult, proiectului prevede facilități fiscale, cum ar fi anularea TVA și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale.

Proiectul „Livada Moldovei” este implementat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu Banca Europeană de Investiții. El prevede tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină, modernizarea tehnologiei de procesare și diversificarea piețelor de desfacere pentru fructele, legumele, vinurile și pomușoarele de aici. 

Opinia ta contează. Comentează!