/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ În mai multe licee și grădinițe lipsesc cadrele didactice. Lecțiile - înlocuite de profesorii disponibili

missing
30 noiembrie 2019, ora 07:35

La trei luni de la începutul anului școlar, mai multe instituții de învățământ duc și acum lipsă de profesori. De pildă, la liceul Mihai Eminescu din capitală, unde elevii din două clase de a șasea nu fac ore de limbă română. În timp ce unii părinți spun că situația durează din septembrie, conducerea liceului afirmă că e doar de o lună, iar lecțiile sunt înlocuite de profesorii disponibili. Iar la o altă școală, nu este profesor de fizică de doi ani. Și în grădinițe lipsesc specialiști.

Elevii claselor a două clase de-a 6-a din Liceul Mihai Eminescu nu fac ore de limbă și literatură română chiar de la începutul anului școlar. Cel puțin, așa au scris unii părinți pe o rețea socială. Deși în afara camerei, și alții au confirmat problema, aceștia au refuzat să vorbească public. O singură femeie a acceptat, însă ne-a cerut să-i fie păstrat anonimatul.

Nu este profesor de limbă română la Liceul Mihai Eminescu, unde nici n-ar trebui să fie această problemă. Dacă în alte școli copii știu deja ce înseamnă diftong, triftong, acești copii habar nu au de așa ceva”, spune femeia.

Totodată, femeia spune că părinții ar fi fost de mai multe ori să alarmeze problema în biroul directorului, însă ar fi primit doar promisiuni. S-a mai arătat indignată și de faptul că în clasa în care studiază nepotul directorului adjunct s-ar face ore de limbă și literatură română, pe când în celelalte – nu.

Dacă nu este niciun copil de director, elevii trebuie să nu aibă lecții de limbă română, să crească niște agramați? Noi, părinții, suntem foarte revoltați și supărați”, spune femeia.

Astfel, în următoarele zile, părinții urmează să depună un demers către administrația instituției de învățământ și la Direcția Generală a Educației Chișinău. Directorul adjunct al liceului a menționat că instituția ar duce lipsă de profesor de limbă și literatură română de o lună și nu de trei.

Nu este adevărat că nu avem profesor de trei luni. Orele sunt înlocuite de profesori de calitate, care fac ore de română, dar și de alte obiecte. În măsura posibilităților”, spune Anastasia Văluță, director adjunct pe educație.

O situație similară privind lipsa cadrelor didactice am depistat și la Liceul Teoretic Liviu Rebreanu. Timp de doi ani, instituția nu găsește profesor de fizică. Și aici orele sunt înlocuite de alți profesori, precum chimie sau biologie.

Clasele a șasea, a șaptea, a opta nu au profesor de fizică. Ne-am adresat la Direcția Generală, dar profesori de fizică, mai ales, nu sunt”, a declarat Larisa Izvoreanu, directoare la liceul ”Liviu Rebreanu”.

Cu lipsa lucrătorilor se confruntă și instituțiile preșcolare. La grădinița creșă nr. 129 din capitală fiecare a doua grupă de copii duce lipsa unui educator. Salariile mici și condițiile grele de muncă nu sunt pe placul tinerilor specialiști.

Exact ca în alte grădinițe, ne confruntăm cu lipsa personalului didactic și tehnic. Noi lucrăm într-un regim când în loc de doi educatori la grupă, lucrează unul”, spune Tatiana Gheorghiță, director la grădinița 129.

Și în bucătărie este nevoie de lucrători.

De la începutul anului am lucrat doar cu un singur bucătar, în loc de patru”, a spus Tatiana Gheorghiță.

Am vrut să obținem un comentariu de la Direcția Educație a municipiului Chișinău. Reprezentanții structurii ne-au cerut să revenim cu un apel luni. În septembrie, când a început noul an de studii, în instituțiile de învățământ general din țară erau vacante peste 2000 de posturi de muncă, conform Ministerului Educației. Cea mai mare lipsă este înregistrată în grădinițe, acolo unde este nevoie de peste 400 de educatori și ajutori de educatori. Totodată, în școli sunt aproape 300 de locuri vacante de profesori de matematică, informatică și fizică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram