Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.11.2019

Membrii Asociației Investitorilor Români au prezentat mai multe inițiative ce pot fi implementate în țara noastră și care vor contribui la dezvoltarea mediului de afaceri

Membrii Asociației Investitorilor Români au prezentat mai multe inițiative ce pot fi implementate în țara noastră și care vor contribui la dezvoltarea mediului de afaceri

Premierul Ion Chicu a avut un schimb de opinii cu Membrii Asociației Investitorilor Români (AIR) în Republica Moldova privind starea curentă a dezvoltării afacerilor în țara noastră, dificultățile pe care le întâmpină, dar și perspectivele de viitor.

Prim-ministrul a mulțumit pentru buna colaborare cu AIR și a menționat că România este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova,  cifra afacerilor ajungând la peste 2 miliarde de dolari în 2018.

„Trebuie să continuăm să extindem comerțul bilateral și apreciem mult faptul că datorită României, Republica Moldova este conectată mai strâns la piața europeană. Guvernul RM este consolidat în parcursul de integrare în UE. Suntem consecvenți în asigurarea stabilității și predictibilității pentru investitorii din țara noastră.”

Membrii AIR au prezentat la ședință mai multe inițiative ce pot fi implementate în țara noastră și care vor contribui la dezvoltarea mediului de afaceri. Printre acestea: extinderea fondurilor de garantare pentru IMM-uri, inventarierea infrastructurii în 100 de localități din Moldova, în scopul de a valorifica resursele din aceste regiuni, dar și includerea Republicii Moldova într-un traseu turistic, în comun cu România și Ucraina, pentru atragerea turiștilor asiatici. „Vă asigurăm că veți găsi în noi un partener de dialog și cu drag vom asista Republica Moldova în domeniile ce țin de dezvoltarea economică a țării”, a precizat Oana-Mihaela Motoi, vicepreședintele AIR.

Premierul a salutat inițiativele și a confirmat deschiderea Guvernului, în special a instituțiilor de profil, pentru evaluarea fiecărui proiect în parte și asigurarea procesului necesar pentru realizarea acestora.

Reprezentanții AIR au menționat și unele recomandări pentru Guvern, astfel încât să faciliteze dezvoltarea afacerilor în regiune, fiind menționată necesitatea de a asigura investitorii cu un număr suficient de cadre de muncă, consolidarea sistemului judiciar, armonizarea legislației autohtone la cea europeană în ceea ce privește directivele TVA.

În altă ordine de idei, premierul a menționat că va solicita intensificarea dialogului pe platforma comisiei interguvernamentale moldo-române, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus