Sparge Tăcerea - Campania OSCE de 16 Zile de Activism împotriva Violenței în bază de Gen în 2019

Cu ocazia campaniei anuale de 16 Zile de Activism împotriva Violenței în bază de Gen, OSCE lansează campania „Sparge Tăcerea” în Republica Moldova și pe întreg teritoriul Europei de Est și Sud-Est. Scopul campaniei este de a sensibiliza publicul cu privire la violența în bază de gen, în special violența împotriva femeilor și fetelor. Violența în bază de gen are impact asupra întregii societăți, iar autoritățile au responsabilitatea de a o preveni și combate.

Foto: OSCE

Pe 25 Noiembrie, începutul celor 16 Zile de Activism, lansăm o campania pe rețelele de socializare care poate fi urmărită pe https://twitter.com/OSCEMoldova

https://www.facebook.com/OSCEMoldova/

https://www.instagram.com/osceorg

În decembrie vor fi distribuite postere în secțiile de poliție din toată țara pentru a sensibiliza publicul privind violența împotriva femeilor și rolul poliției în combaterea violenței. Campania se bazează pe rezultatele Studiului OSCE privind bunăstarea și siguranța femeilor, efectuat în 2018 în șapte state participante la OSCE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, Moldova și Ucraina. Studiul a fost efectuat și în Kosovo.

Peste 1.800 de femei din Republica Moldova au participat la acest sondaj. Violența împotriva femeilor și fetelor (VAWG) afectează femeile și fetele din toate regiunile Republicii Moldova, indiferent de veniturile sau originea lor. Femeile care se confruntă cu violența rar se adresează la poliție. Doar 11% dintre femei au raportat la poliție cazurile de violență din partea partenerului actual, considerate drept cele mai grave.

Chiar dacă unele femei cunosc numele organizațiilor neguvernamentale (ONG-urilor) active în domeniul combaterii violenței împotriva femeilor, ele rareori solicită ajutor din partea acestora. De asemenea, aproape jumătate dintre victime nu au vorbit cu nimeni despre cele mai grave cazuri de hărțuire sexuală. Cele care au vorbit despre experiențele sale, au ales să vorbească cu un membru al familiei sau cu un prieten, decât să se adreseze la un serviciu sau o organizație specializată. Există o serie de obstacole care împiedică femeile să contacteze poliția, inclusiv rușinea, teama, neîncrederea în instituții, precum și lipsa unui sprijin pe termen lung și practic, cum ar fi ajutorul pentru locuințe și suportul financiar. De asemenea, unele femei consideră incidentul ca fiind prea minor, se tem de agresor sau își doresc să păstreze incidentul în secret.

„OSCE în general are angajamente puternice privind combaterea violenței în bază de gen, care este considerată atât o amenințare la adresa persoanelor, cât și o amplă problemă de securitate. Misiunea OSCE în Moldova facilitează schimbul de bune practici între ambele maluri ale Nistrului, ca măsură de consolidare a încrederii și ca modalitate de a construi comunități mai sigure, mai rezistente și mai tolerante", a declarat șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Pentru alte detalii, vă rugăm să accesați pagina web a Misiunii OSCE în Moldova: http://www.osce.org/moldova/

Violența împotriva femeilor și fetelor este o consecință a inegalității de gen bazată pe normele și atitudinile existente periculoase. Contrar stereotipurilor sociale, violența împotriva femeilor nu este o problemă personală. Cu toții putem, și trebuie să sprijinim și să încurajăm femeile să raporteze orice caz de violență și să obțină ajutorul de care au nevoie.

În Republica Moldova este disponibilă linia fierbinte de susținere: 0 8008 8008.


Pub