(live text) Ședința Parlamentului: O nouă componență a Biroului permanent și moțiune simplă împotriva lui Gaiciuc

(update 17:06) Deputații au votat modificări ale componenței nominale și conducerii unor comisii parlamentare permanente. Modificările au fost operate în funcție de reprezentanța proporțională a fracțiunilor parlamentare și ținându-se cont de propunerile venite de la fracțiuni.

Foto: UNIMEDIA

(update 15:51) Legislativul a definitivat domeniile de activitate ale comisiilor permanente, prin adoptarea, în lectură finală, a Hotărârii privind domeniile de activitate a comisiilor permanente ale Parlamentului din 4 iulie 2019.

Pe lângă domeniile de activitate, este prevăzut expres, pentru fiecare comisie în parte, competența examinării petițiilor și monitorizarea și evaluarea implementării strategiilor naționale, conform domeniilor de activitate.

În Parlamentul de legislatura a X-a activează 11 comisii parlamentare permanente.

(update 15:48) Deputații au adoptat hotărârea privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului, în număr de 15 membri. Au fost alocate 4 poziții fracțiunii PSRM, 3 poziții - fracțiunii PDM și câte 1 poziție fracțiunilor PAS, Platforma DA și ȘOR.

(update 15:35) Deputatul Vlad Batrîncea a fost ales în calitate de vicepreședinte al Parlamentului. Batrîncea a fost, până în prezent, președinte al fracțiunii parlamentare a PSRM, funcție care va fi preluată de Corneliu Furculiță.

(update 15:08) Blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării Victor Gaiciuc. Moțiuna deputaților ACUM se bazează pe o înregistrare video în care „Victor Gaiciuc aduce drept exemplu Armatei Republicii Moldova spiritul de luptă al forțelor separatiste din Donbas”.

Potrivit vicepreședintelului Parlamentului, Mihai Popșoi, Gaiciuc „susține lupta dusă de mercenarii din Donbas contra forțelor legimite din Ucraina. Faptul că domnul Gaiciuc recunoaște legitimitatea grupările armate neconstituționale reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale a Ucrainei, care vine de la un oficial al statului vecin, membru al cabinetului de miniștri și care aduce daune serioase relației noastre cu Ucraina”.

Deputații se întrunesc în ședință legislativă. Pe ordinea de zi sunt două subiecte, printre care alegerea vicepreședintelui Parlamentului, funcție rămasă vacantă după ce Ion Ceban a renunțat la mandatul de deputat.

O altă hotărâre vizează stabilirea domeniului de actvitate a Comisiei de control al finanțelor publice, o nouă comisie permanentă instituită de legislatura precedentă.

Comisia va avea drept atribuție principală examinarea rapoartelor Curții de Conturi și ale entităților auditate, a raportului anual asupra administrării şi întrebuinţării resurselor financiare publice şi patrimoniului public, precum și ale altor autorități aflate sub control parlamentar.

De asemenea se propune a fi prevăzut expres, pentru fiecare comisie în parte, competența examinării petițiilor și monitorizarea și evaluarea implementării strategiilor naţionale conform domeniilor de activitate.


Pub