Reflecții & Reflexii

Provocarea bugetului pentru anul 2020. Sunt planificate 9,9 miliarde lei din granturi și împrumuturi

În 2020 Guvernul intenționează să obțină din granturi și împrumuturi 9,9 miliarde lei, sumă record în toată istoria Republicii Moldova. Guvernul planifică să cheltuie în anul 2020 din Bugetul de Stat 51,5 miliarde lei, dintre care 9,9 miliarde sau 19,2% vor fi acoperite din Granturi și împrumuturi. Această sumă, dacă va fi realizată va fi o sumă record în istoria Moldovei, deoarece în cei 29 de ani de independență cel mai mult Guvernul a obținut din granturi și împrumuturi 6,3 miliarde lei în 2014, dintre care 4 miliarde erau granturi și doar 2,3 miliarde lei împrumuturi.

Granturile & Împrumuturile pentru 2020 sunt provocarea de bază a Guvernului Chicu. În funcție de capacitatea lor de a realiza acest obiectiv va depinde în ce măsură vor fi realizate toate obiectivele bugetare.

Cât de realist este să obținem 9,9 miliarde lei din Granturi & Împrumuturi?

Granturi

Granturile în mărime de 1,8 miliarde lei nu pare a fi o sumă atât de mare. Noi în 2014 am reușit să obținem 4 miliarde lei granturi, dar de atunci relațiile noastre cu partenerii externi din nefericire au fost deteriorate puternic. Din acest motiv în anul 2018 granturile obținute de Moldova au constituit doar 365 milioane lei, minimul din ultimii 15 ani. În 2019 după instaurarea Guvernului Sandu am înregistrat o ușoară îmbunătățire a relațiilor.  În luna octombrie granturile primite de Moldova deja au atins cota de 842 milioane lei, dintre care 600 milioane lei sau 83% a fost obținute după instaurarea Guvernului Sandu. Este greu de estimat în ce măsură Guvernul Chicu va reuși să îmbunătățească relațiile cu partenerii externi și dacă va reuși să atragă cele 1,8 miliarde lei sub formă de granturi.

Împrumuturi Externe

La capitolul împrumuturi externe Guvernul Chicu în 2020 își propune să bată două recorduri absolute în istoria țării:

1) să se  împrumute în valori absolute cu 9,5 miliarde lei. Pentru anul viitor Guvernul are de întors datorii mai vechi în sumă de 3 miliarde lei, iar pentru a obține în Bugetul de Stat 6,5 miliarde lei, trebuie să împrumuți 9,5 miliarde lei, dintre care 3 miliarde lei întorci datoriile mai veche, iar restul îi utilizezi pentru proiectele planificate.  Suma de 9,5 miliarde lei total împrumuturi externe, este o sumă record, de două ori mai mare decât recordul precedent din 2016, când Guvernul a reușit să se împrumute cu 4,6 miliarde lei. Suma de 9,5 miliarde lei de asemenea este aproape de 4 ori mai mare decât media din ultimii 10 ani, care constituie 2,5 miliarde lei anual. Deci, când vorbim de împrumuturi externe trebuie să ținem cont că există două cifre: a) Împrumuturi absolute, sau suma totală a împrumuturilor, b) împrumuturi nete, sau cea ce îți rămâne de la banii împrumutați după ce întorci datoriile mai vechi.

2) să atragă 6,5 miliarde lei împrumuturi nete, cea ce este aproape de două ori mai mult decât recordul precedent din 2017 când sa reușit atragerea a 3,5 miliarde lei. Această sumă este de 4 ori mai mare decât media din ultimii 10 ani, care constituie 1,5 miliarde lei.

În opinia mea dacă se va reuși obținerea Împrumuturilor Externe în mărime de 2,5 miliarde lei, vom considera aceasta drept o performanță bună a Guvernului.

Împrumuturi interne

Guvernul intenționează să se împrumute pe piața internă cu 1,6 miliarde lei. Guvernul a reușit o astfel de performanță o singură dată în istoria sa, în 2009, când s-a împrumutat pe piața internă cu 1,7 miliarde lei. însă în următorii 10 ani suma media cu care se împrumuta Guvernul pe piața internă a fost de 570 milioane lei anual sau de 2,8 mai puțin decât se planifică în 2020.

Împrumuturile pe piața internă au și partea bună, dar și partea proastă.

Partea bună a împrumuturilor interne: sunt ușor de accesat și scade din presiunea pe piața financiară. Aici amintim că în prezent băncile din Moldova se confruntă cu exces de lichiditate în mărime de 26 miliarde lei. Banca Națională este nevoită să sustragă sume record de bani, pentru care achită anual dobânzi în valoare de 700 milioane lei. Deci, Guvernul în felul acesta pune în circulație, banii care stau fără folos pe conturile Băncii Naționale și pentru care plătim dobândă.

Partea proastă a împrumuturilor interne: generează consum neacoperit cu nimic. Banii împrumutați de guvern pe intern, merg la consum și imediat pe piața valutară. Guvernul se împrumută în lei, dar noi consumăm produse de import în valută. Din acest motiv împrumutul guvernului pe intern, generează creșterea cererii de valută pe piața valutară. Această cerere poate fi acoperită prin două modalități: 1) din rezervele Băncii Naționale, ceea ce însemnă că vom mânca la anul rezervele BNM. 2) prin deprecierea valutei naționale, cea ce înseamnă creșterea prețurilor.

Din acest motiv creditele interne sunt bune, dar trebuie accesate cu mare precauție. Recomandarea mea este ca această sumă să nu depășească nivelul de 2,5 miliarde lei în anul 2020.

Ce e de făcut când nu ai ce face?

Deci cel mai mare risc pentru Guvernul Chicu este neacumularea acestor 9,9 miliarde lei în buget. Ce soluții există, dacă nu se reușește acumulare de 5-6 miliard lei din Granturi & Împrumuturi. În opinia mea sunt următoarele soluții

  1. Optimizarea cheltuielilor bugetare. Posibilități de optimizări a personalului există, cea ce ar putea aduce economii de 0,5-1 miliard de lei. Anumite optimizări sunt prevăzute pentru 2020. Astfel chiar dacă se planifică o creștere a salariiilor în sectorul bugetar cu 10%, cheltuielile de personal în 2020 vor fi mai mici decât în 2019. Ele se vor reduce cu circa 280 milioane lei, de la 7,28 miliarde lei în 2019 la 7 miliarde lei în 2020.
  2. Îmbunătățirea administrării fiscale. Acest procedeu a fost utilizat în 2016-2017 și a adus suplimentar în primul an 2,5 miliarde lei. Însă îmbunătățirea administrări fiscale însemnă creșterea presiunii fiscale pe mediul de afaceri. Dacă și se va recurge la acest instrument, el trebuie realizat cu mare precauție. La noi mediul de afaceri și așa se află într-o stare deplorabilă. În opinia mea o sumă mai mare de 1 miliard lei din creșterea presiunii fiscal, va crea riscuri majore pentru economie.
  3. Reducerea investițiilor. În perioadă de dificultate financiară, toate Guvernele din Moldova au recurs la acest procedeu de reducere a investițiilor. Politic și practic vorbim, în special în ajun de alegeri, prioritar sunt plățile sociale sub formă de salarii și pensii. Din acest motiv consider că acest instrument va fi instrumentul de bază în 2020 dacă nu se reușește atragerea a 9,9 miliarde lei.

Deci în 2020 avem un Buget cu multe provocări. În primul rând este vorba de capacitatea guvernului de a stabili relații bune de cooperare cu partenerii externi, cea ce iar permite să se apropie de obiectivul propus de a atrage din Granturi & Împrumuturi 9,9 miliarde lei, cea ce constituie aproape 20% din cheltuielile Bugetului de Stat.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us