Image-Description
Candidatura lui Stoianoglo la Procuratură este un târg între PDM și PSRM, spune Maia Sandu
Politic 29 noiembrie 2019, 10:33 | 4835

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, califică drept o înțelegere între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat decizia de joi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a-l desemna pe Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general. Fosta prim-ministru susține că s-a făcut „un târg” între PSRM și PDM, având în vedere trecutul politic al lui Stoianoglo, care a fost membru al PDM.

Maia Sandu mai crede că că Igor Dodon a preferat un om din Procuratură, pentru că un om din afara sistemului ar fi reformat instituția și i-ar fi oferit independență autentică, lucru pe care nu l-ar dori președintele.

„Eu nu-l cunosc foarte bine, dar în Republica Moldova nu am avut niciodată procurori generali sau viceprocurori care să ofere independență autentică sistemului. Deci, oamenii care vin din sistem nu știu ce înseamnă Procuratură independentă pe bune și este foarte greu să-mi imaginez cum cineva care a lucrat în sistem va putea să asigure această independență autentică, inclusiv în raport cu politicieni și cu oameni care au funcții înalte în stat. Aici se va vedea cât de independentă va fi Procuratura”, a declarat Maia Sandu într-o emisiune la TVR Moldova.

Fosta șefă a Guvernului susține că la Procuratură există pe rol cazuri răsunătoare în care sunt implicați atât reprezentanți ai PDM, cât și reprezentanți ai PSRM, iar noul procuror va trebui să ia decizii prompte pe marginea acestora.

„Dacă aceste decizii vor întârzia, va fi o confirmare în plus că a fost o înțelegere, un compromis între aceste două partide. Dacă va veni cu decizii convingătoare și corecte, fără să țină cont de influențele politice, atunci va fi altă situație, dar este greu de crezut”, consideră Maia Sandu.

Ea este de părere că, atât timp cât nu există un procuror general independent și curajos, care să-și asume responsabilitatea pentru a determina Procuratura să investigheze corect toate dosarele, indiferent de persoanele vizate, atunci nu vor fi înregistrate rezultate nici în ceea ce privește finanțarea ilegală a partidelor politice.

Lidera PAS mai spune că, după decizia anunțată ieri de CSP, Igor Dodon este în proces de subordonare a justiției propriilor interese.

„Aceasta nu este luptă pentru justiție, aceasta este luptă pentru injustiție. Din păcate, el încearcă în continuare să-și subordoneze justiția și o face cu sprijinul PDM în acest caz”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că joi, 28 noiembrie, după proba interviului, CSP i-a propus șefului statului candidatura lui Alexandr Stoianoglo pentru funcția de procuror general.

Opinia ta contează. Comentează!