Image-Description
Dodon a semnat decretul: Stoianoglo a devenit procuror general cu „acte în regulă”
Politic 29 noiembrie 2019, 11:59 | 2130

Alexandr Stoianoglo a devenit oficial noul procuror general al Republicii Moldova. Igor Dodon a a semnat decretul de numire în funcție a acestuia, propusă joi, 28 noiembrie, de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

„Numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Reiterez că, Republica Moldova, în perioada actuală nu își poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Procuraturii Generale urmează ai fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămînă în afara politicului”, a scris Dodon, cu această ocazie, pe Facebook.

Președintele Dodon afirmă că așlteaptă „o reacție promptă, dar și acțiuni concrete sunt așteptate de societate în ceea ce privește concesionarea bunurilor statului, în special a Aeroportului Internațional Chișinău”, precum și o „dinamizare și resetare în parametrii legii” a activității Procuraturii Anticorupție, cît și a celei pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, penrtu că acestea „nu mai pot continua rolul de sperietori pentru mediul de afaceri și partidele de opoziție”.

Menționăm că Alexandr Stoianoglo a fost între 1995–2001 a fost procuror al UTA Găgăuzia, iar în perioada 2001–2007 - adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova.

Între 2009–2010 și 2010–2014, Stoianoglo a ocupat fotoliul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele PDM. În primul mandat a fost vicepreședinte al Parlamentului (2009–2010), iar în al doilea - președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică.

Presa a scris că tocmai el ar fi fost favoritul lui Igor Dodon la funcția de procuror general, iar fosta prim-ministru a Republicii Moldova, Maia Sandu, declară că numirea lui Stoianoglo ar fi rezultatul unui târg între PSRMși PDM.

Opinia ta contează. Comentează!