Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

29 Noi. 2019 / 18:44

Curtea de Conturi: Procesul de vânzare-cumpărare a acţiunilor statului deţinute în „Tutun-CTC” s-a făcut cu grave încălcări

Procesul de vânzare-cumpărare a acţiunilor statului deţinute în Compania „Tutun-CTC” s-a făcut netransparent şi cu grave încălcări, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. Potrivit Şefului Direcţiei, Victor Munteanu, astfel bunul statului a fost vândut la jumătate din preţul valorii reale a Companiei „Tutun-CTC”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Conform constatărilor de audit, până la expunerea de privatizare a pachetului de acţiuni ale statului din S.A. „Tutun-CTC", beneficiarul sau autoritatea administraţiei publice centrale nu au evaluat activele nete la valoarea de piaţă, inclusiv a valorilor mobiliare şi bunurilor imobile, fapt care a dus la micşorarea mărimii capitalului propriu cu 111,6 mil. lei şi respectiv a valorii acţiunilor privatizate la concursul comercial din 14.12.2018”, a spus şeful Direcţiei din cadrul Curţii de Conturi, Victor Munteanu.

La rândul său, şeful direcţiei din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice, Sergiu Chicu, a menţionat că procesul de vânzare-cumpărare a acţiunilor ”Tutun-CTC”, s-a efectuat conform normelor legale.

„Fiind expusă la preţul de ordinul întâi de mai multe ori, şi de ordinul doi, comisia avut dreptul să expună vânzarea bunului imobiliar la preţul nu mai mic de ordinul trei, ceea ce a şi fost aplicat în procedura respectivă. Considerăm că cadrul normativ a fost respectat şi nu au fost determinate încălcări în astectul procedurii respective”, a precizat şeful direcţiei din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice, Sergiu Chicu.

Actualmente, în cadrul Companiei „Tutun-CTC” se investeşte în infrastructură şi în utilaj, pentru a face faţă standardelor impuse de Ministerul Sănătăţii, a declarat Directorul Companiei ”Tutun-CTC”, Gheorghe Naforniţă.

Amintim că, în ianuarie 2019, cota statului de peste 90% de la „Tutun CTC” a fost privatizată de compania „LE BRIDGE”, deţinută de omul de afaceri Franck Arif, la un preţ de circa 167 de milioane de lei. Anterior Comisia Economie, buget şi finanţe, anunţa că întreprinderea „Tutun CTC” ar putea reveni în proprietatea statului, deoarece agentul economic care a privatizat-o ar refuza să o mai gestioneze şi îşi cere banii înapoi. Administraţia „LE BRIDGE”, nu a oferit detalii la acest subiect.

Comentarii