UTM a fost selectată de către Universitatea din Leuven, Belgia, ca partener egal în proiectul H2020 MSCA-ITN

1-28-1030×773

În perioada 25-27 noiembrie, Oleg Lupan, titular al Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală (MIB) din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM, s-a aflat în vizită la Universitatea din Leuven din Belgia, unde a participat la consorțiul internațional constituit în cadrul proiectului „Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks” (MSCA-ITN) – „Acțiunile Marie Skłodowska-Curie Rețele de cercetare dedicate instruirii tinerilor cercetători/doctoranzi”, Programul Orizont 2020, în care UTM are calitatea de partener.

În componența consorțiului intră două companii din UE specializate în producerea senzorilor și dispozitivelor electronice și 10 universități din Belgia (Brussel și Leuven), Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, Italia, dar și Universitatea Tehnică a Moldovei, Departamentul MIB, Centrul de Nanotehnologii și Nanosenzori ca parteneri egali din Republica Moldova.

Proiectul H2020 este preconizat pentru o perioadă de trei ani și are ca scop major de a elabora senzori cost eficienți pentru gaze prin cercetare științifică a tinerilor sub îndrumarea profesorilor, precum și de a educa o generație tânără cu aptitudini inovaționale și puternic motivată de a combina studiile universitare cu cercetarea științifică de performanță, începând de la creșterea nanomaterialelor noi prin diverse abordări nanotehnologice, studierea acestora până la elaborarea de dispozitive noi reale în baza nanomaterialelor noi și elaborarea modelelor lor. Un alt scop al proiectului rezidă în a atrage și reține în țară talente noi în cercetarea universitară prin elaborarea de scheme inovative de training/educație printr-un parteneriat egal al UTM cu statele membre ale Uniunii Europene, prin cofinanțare. Studenții selectați vor beneficia de burse de nivel european și vor avea posibilitatea de a efectua, parțial, stagii de studii la diverse universități din UE, dar și practică de producție în peste 10 companii de top din Uniunea Europeană care activează în domeniu și și-au arătat deja intenția de a susține eforturile studenților, transmite site-ul UTM.

Oleg Lupan a vizitat cele mai performante laboratoare de cercetare științifică, inclusiv Louven NanoCentre, unde studenții de la toate cele trei cicluri de studii universitare își testează și aplică cunoștințele prin rezolvarea diferitelor probleme reale ale economiei/industriei țării, elaborând tehnologii, materiale sau dispozitive noi sub îndrumarea profesorilor universitari.

Totodată, Lupan a stabilit noi relații pentru valorificarea colaborării și a schimbului de experiență, inclusiv pentru studenți de la toate cele trei cicluri de studii din cadrul UTM cu universități din Belgia și UE. Spre exemplu, în anul academic 2017-2018, KU Leuven a acordat 853 de grade științifice de doctor.

UTM a fost selectată de către Universitatea din Leuven, Belgia, ca partener egal în proiectul H2020 MSCA-ITN, în baza rezultatelor cercetărilor științifice, activității didactice și metodice înregistrate de titularul DMIB-FCIM, prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN, și a numărului impresionant de lucrări științifice ale d-sale, peste 175 de cotate ISI, care au acumulat deja peste 8 000 citări internaționale, în baza Highly Cited Researcher HCR-2018 TOP 0,1 % mondial și a indicelui h care a atins cifra de 50.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente