Șeful statului a semnat decretul: Moldova are procuror general

Julieta Savițchi
29/11/2019

Alexandru Stoianoglo a fost confirmat în funcția de procuror general. Președintele Igor Dodon a semnat, vineri, decretul privind numirea în funcție a lui Stoianoglo, desemnat joi seara câștigător de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Igor Dodon a argumentat semnarea decretului prin faptul că numirea procurorului general este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii.

„Atât societatea, cât și comunitatea internațională solicită aprecieri și abordări legaliste ale arestărilor arbitrare, considerându-le drept măsură exagerată și nejustificată în majoritatea cazurilor. Or, acesta nu este un instrument de răzbunare, ci o măsură excepţională care se dispune doar atunci când alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile.

Cetățenii își doresc să vadă pe agenda procurorului general subiectul mult discutat privind evaluarea procurorilor, un exercițiu așteptat, dar care urmează a fi realizat în parametrii constituționali și cei ai standardelor internaționale recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Societatea cere asigurări în privința faptului că în procuratură activează exclusiv procurori cu imagine ireproșabilă, integri, angajați în spiritul meritocrației și al profesionalismului”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

În aceeași zi, Dodon l-a prezentat pe Alexandru Stoianoglo colectivului Procuraturii Generale. În discursul său de la inaugurarea în funcție, noul procuror general a declarat că, pentru început, va propune o echipă nouă la conducerea Procuraturii.

Stoianoglo a dat asigurări că procurorii nu se vor mai implica în activitatea economică a oamenilor de afaceri și vor fi interzise „show-urile de mascați, rețineri, arestări ilegale și abuzive”. „Noi nu putem mai mult să ținem toată țară în frică, de aceea ăsta este un mesaj pentru oamenii de afaceri, asta nu înseamnă că ei nu trebuie să lucreze în cadrul legal. Este vorba despre oamenii de afaceri care plătesc impozitele și deschid locuri de muncă”, a promis Stoianoglo.

Noul procuror general a dat asigurări că va continua investigarea finanțării PSRM.

Julieta Savițchi
29/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii