image
Sursa foto: border.gov.md

Individul care a atacat un echipaj al Poliției de Fontieră, cercetat în patru cauze penale

Făptașul de 35 de ani, care a perturbat activitatea Sectorului Poliției de Frontieră Larga din Briceni, în noaptea din 10 noiembrie, iar marți noaptea a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate și a atacat un ofițer principal al Poliției de Frontieră, este cercetat penal. Pe numele acestuia au fost deschise patru cauze penale.

Procuratura Generală informează că individul este cercetat în trei cauze penale, pentru fapte care ar fi fost comise în două episoade, la distanță de doar 17 zile, împotriva reprezentanților autorităților de frontieră.

A patra cauză în care acesta este cercetat penal vizează contrabanda cu mărfuri din Cernăuți, Ucraina, în valoare de peste 1.850.000 de lei.

În primul caz, forțele de ordine au pornit un proces penal în aceeași zi în care a fost comisă fapta, la 10 noiembrie, atunci când acesta era la volanul mijlocului de transport de model Mitsubishi L200 și a deteriorat porțile de la intrarea în Sectorul Poliției de Frontieră Larga, prin tamponare.

Pentru stabilirea circumstanțelor faptelor, Procuratura Briceni a dispus efectuarea perchezițiilor la domiciliul făptașului și drept rezultat, a fost ridicat automobilul pe care acesta-l conducea la comiterea faptei.

Ulterior, după citarea bănuitului de către procurori, acesta s-a prezentat legal, însoțit de apărător. Dacă va fi găsit vinovat în instanța de judecată pentru comiterea actului de huliganism, bărbatul cu vârsta de 35 de ani ar putea fi amendat cu o sumă de până la 52.500 de lei sau pedepsit cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, ori cu închisoarea pentru un termen de până la 3 ani.

În cel de-al doilea caz recent în care este implicat făptașul, au fost pornite alte două cauze penale. În noaptea zilei de marți, acesta a fost oprit de către un ofițer principal al Direcției Echipe Mobile a Poliției de Frontieră, atunci când conducea un Nissan Pathfinder, în care se aflau patru pasageri.

În momentul opririi, însă, în apropierea satului Cotiujeni, Briceni, acesta a aplicat intenționat violența față de ofițer, pe care l-a lovit cu ușa autoturismului și i-a provocat o echimoză.

Ulterior, atunci când evada de la locul faptei, conducătorul auto a îndreptat volanul spre ofițer, care deși s-a ferit, a fost lovit cu oglinda mijlocului de transport în regiunea pieptului. Încercarea de evadare a eșuat atunci când acesta a tamponat poarta unei gospodării din sat, iar după accident, în noaptea zilei de miercuri, 27 noiembrie, acesta a picat testul la prezența alcoolului în aerul expirat. Procurorii au dispus reținerea făptașului, astfel încât justiția să fie înfăptuită potrivit legii, iar cauza să poată fi trimisă în judecată.

Potrivit legii, violența aplicată asupra persoanelor cu funcție de răspundere care se află în misiune este pedepsită cu amendă de până la 67.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Iar în cazul conducerii în stare de ebrietate, pedeapsa aplicabilă munca este neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Noutăţile partenerilor

comentarii: